Asia-børsene faller markant – japansk næringsliv svært negative til Trump
Det du må vite før arbeidsdagen begynner.
Asia-markedene reagerer på økende usikkerhet knyttet til Trumps tollpolitikk og Feds pengepolitiske strategi. Samtidig ligger gullprisen nær rekordnivåer, og japanske statsobligasjoner reflekterer økt uro.
Referatene fra det amerikanske sentralbankmøtet i januar viste at Fed avventer videre rentekutt på grunn av vedvarende inflasjon og økonomisk usikkerhet.
Sentralbanken vurderer også å bremse reduksjonen av balansen, en prosess kjent som kvantitativ innstramming, inntil gjeldstakdramaet i USA er løst.
– De vil sitte stille og vente før de kutter rentene igjen, sa Peter Boockvar, forfatter av The Boock Report, til Bloomberg.
Kinas sentralbank holdt de viktigste utlånsrentene uendret for å prioritere finansiell stabilitet over pengepolitiske lettelser på torsdag. Den ettårige utlånsrenten ble holdt på 3,1 prosent, mens femårsrenten forble på 3,6 prosent.
Utsatt posisjon
En fersk undersøkelse fra Reuters viste at nesten ni av ti japanske selskaper forventer at Trumps politikk vil påvirke virksomheten deres negativt. Japan, som både er en nær alliert av USA, men også avhengig av forsyningskjeder i Kina, står i en utsatt posisjon.
Over 85 prosent av respondentene i undersøkelsen sa at Trumps tiltak ville ha en negativ eller noe negativ innvirkning på forretningsklimaet. Bare en liten andel mente at tiltakene kunne gi positive effekter.
Japanske statsobligasjoner reflekterte også den økte usikkerheten. Renten på tiårige japanske statsobligasjoner steg til 1,434 prosent, det høyeste nivået på 15 år. Femårsrenten er på 1,07 prosent.
Bank of Japans styremedlem Hajime Takata uttalte nylig at ytterligere renteøkninger kan være nødvendige for å unngå overdreven risikotaking og høyere inflasjon.
Frykter ikke Trump
Singapores visestatsminister og handelsminister, Gan Kim Yong, sier til CNBC at landet trolig vil se en begrensete direkte konsekvenser fra Trumps tolltiltak, siden Singapore har handelsunderskudd med USA. I 2024 hadde USA et handelsoverskudd på 2,8 milliarder dollar med Singapore.
Likevel advarte Gan om at tollene på lengre sikt kan føre til forskyvninger i produksjonssteder, endrede forsyningskjeder og økte kostnader i den globale økonomien.
– Vi prøver alltid å presse økonomien litt videre og håper på bedre resultater enn våre prognoser, sier han i et intervju med CNBC.
Singapores økonomi er sterkt avhengig av handel, som utgjør over 300 prosent av bruttonasjonalproduktet – en av de høyeste andelene i verden.
Åpner døren for handelsavtale
USAs president Donald Trump antyder at han er åpen for en ny handelsavtale med Kina. Dette vekker spekulasjoner om en ny runde med forhandlinger mellom verdens to største økonomier.
– Det er mulig, det er mulig, sa Trump til journalister om bord på Air Force One onsdag, da han ble spurt om en ny avtale kunne være aktuell.
Han ga imidlertid ingen detaljer om hva en slik avtale ville innebære eller hvilke vilkår han ville stille.
Trump vil ha føderal kontroll over Washington, D.C.
– Jeg synes vi burde ta over Washington, D.C. – gjøre det trygt, sa Trump til journalister om bord på presidentflyet Air Force One på vei fra Miami til Washington onsdag kveld.
– Jeg tror vi burde styre District of Columbia, la han til.
Trump gjentar at USA trenger Grønland, melder Reuters
Det er uklart hvor Trump har uttalt seg. Men uttalelsen kom etter at Trump hadde deltatt på en konferanse i Miami.
Trump har flere ganger tidligere sagt at USA ønsker kontroll over Grønland.
Vance advarer Zelenskyj mot å kritisere Trump
– Å snakke stygt om Trump i offentligheten vil bare slå tilbake, sier Vance til den britiske avisen Daily Mail.
Avisen møtte Vance på kontoret hans i Det hvite hus onsdag, timer etter at Zelenskyj tidligere på dagen hadde anklaget Trump for å leve i et «desinformasjonsrom».
– Ideen om at Zelenskyj skal få presidenten til å endre mening ved å snakke stygt om ham i offentlige medier … alle som kjenner presidenten vil fortelle deg at det er en grusom måte å håndtere denne administrasjonen på, sier Vance i intervjuet.
Vi må ta større ansvar for egen sikkerhet
Europa må ta større ansvar for sin egen sikkerhet, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik. Det betyr blant annet intensivert forsvarssamarbeid med Storbritannia.
– Slik situasjonen er nå, er det nødvendig at Europa tar større ansvar for sin egen sikkerhet. Vi må koordinere oss bedre og forsterke samarbeidet, sier forsvarsministeren til NTB.
DN Ekspress
Kom på jobb oppdatert! DN Ekspress gir deg de viktigste markedsnyhetene rett i innboksen.
Dette er et utdrag fra dagens utgave av DN Ekspress, som ble sendt til abonnenter tidligere i dag.
Han tok onsdag imot sin britiske kollega, forsvarsminister John Healey, i Finnmark – som ledd i prosessen «å fordype og bredde ut» forsvarssamarbeidet mellom Norge og Storbritannia. Amerikanerne kommer til vende mer av sin forsvarsoppmerksomhet mot Stillehavet, og har i lengre tid bedt Europa gjøre mer for sin egen sikkerhet, poengterer statsråden.