Teknologiboom løfter Kina-børsene– all-time high for Apple- og Tesla-utfordrer

Det du må vite før arbeidsdagen begynner.

Xiaomi er ikke bare en konkurrent til Apple, men også Tesla. Selskapet planlegger å levere mellom 300.000 elektriske biler i 2025. SU7-modellen ble lansert i fjor vår. Fredag nådde aksjekursen en all-time high ved Hongkong-børsen.
Xiaomi er ikke bare en konkurrent til Apple, men også Tesla. Selskapet planlegger å levere mellom 300.000 elektriske biler i 2025. SU7-modellen ble lansert i fjor vår. Fredag nådde aksjekursen en all-time high ved Hongkong-børsen.Foto: Tingshu Wang/Reuters/NTB

Asia-børsene er blandet ved ukeslutt mens investorer avventer rentebeslutning i India, analyserer japanske nøkkeltall og forbereder seg på USAs sysselsettingsrapport.

Hongkongs Hang Seng-indeks har steget til sitt høyeste nivå siden november, drevet av en sterk utvikling i kinesiske teknologiselskaper. Hang Seng Tech-indeksen økte med to prosent, og med en samlet oppgang på 20 prosent siden bunnen i januar. Indeksen er nå på vei inn i et teknisk bull-marked.

Oppgangen i kinesiske teknologiaksjer kommer etter at KI-oppstartsselskapet DeepSeek lanserte en rimelig kunstig intelligens-modell i januar. Dette har utløst ny interesse for kinesiske teknologi- og internettfirmaer.

– Hang Seng og MSCI China inneholder en større andel aksjer som markedet oppfatter som gunstige i sammenheng med DeepSeek-trenden, sier strateg Chetan Seth i Nomura Holdings til Bloomberg.

Ny all-time high

Teknologiselskapet Xiaomi, som er blitt verdens tredje største smarttelefonprodusent – bak Apple og Samsung – og har startet produksjon av elektriske biler, har steget med seks prosent ved Hongkong-børsen til en ny rekord.

Markedsverdien har passert 1000 mrd. Hongkong-dollar for første gang – tilsvarende 140 milliarder dollar. Det siste året har kursen steget med 240 prosent.

Xiaomi er ikke bare en konkurrent til Apple, men også Tesla. Selskapet planlegger å levere mellom 300.000 elektriske biler i 2025. Huatai Securities mener leveransene kan havne på 400.000 enheter. De første bilene ble levert til kunder våren 2024.

Bil med Embret: Norges mest solgte bil i ny versjon
0 seconds of 2 minutes, 44 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Trump om Ukraina-fremdriften: – Jeg har min egen deadline
02:28
00:00
02:44
02:44
 

Tek-giganter satser massivt på KI – investeringene når 320 mrd. dollar

De fire største investorene i datasentre for kunstig intelligens – Microsoft, Alphabet, Meta og Amazon – planlegger å øke investeringene betydelig i 2025 etter allerede rekordhøye investeringer i 2024, ifølge Wall Street Journal.

Microsoft, Google og Meta har anslått samlede kapitalinvesteringer på minst 215 milliarder dollar for sine nåværende regnskapsår, en økning på over 45 prosent fra året før. Amazon har ikke offentliggjort et samlet investeringsestimat, men indikerte at investeringene vil overstige 100 milliarder dollar, med hovedfokus på KI.

– Vi tror at kunstig intelligens vil revolusjonere så godt som alle applikasjoner vi bruker i dag, sa Amazons konsernsjef Andy Jassy under selskapets resultatgjennomgang.

Alphabets Google øker sine investeringer i KI-infrastruktur til 75 milliarder dollar i år, mens Microsoft forventer å investere 80 milliarder dollar. Meta har oppjustert sin investeringsprognose til opptil 65 milliarder dollar. Samlet sett utgjør dette 320 milliarder dollar – tilsvarende Finlands bruttonasjonalprodukt i 2023.

Trump opphevet Bidens KI-beskyttelsestiltak: – Kappløp mellom USA og Kina
0 seconds of 1 minute, 29 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Gustav Witzøe jr: – Dårlig taper, ja
02:26
00:00
01:29
01:29
 

Mot renteøkning

Japanske husholdningers forbruk steg med 2,7 prosent i desember sammenlignet med året før, ifølge nye tall fra Japans statistikkbyrå. Dette var langt over økonomers forventning om en økning på kun 0,2 prosent og markerer den første veksten siden juli 2024.

Lønnsveksten i Japan gir ytterligere støtte til en strammere pengepolitikk. Foreløpige tall viser en lønnsvekst på 4,8 prosent i desember, den kraftigste veksten siden 1997.

Ifølge Marcel Thieliant i Capital Economics kan dette gi et solid grunnlag for årets lønnsforhandlinger, kjent som Shunto, noe som kan presse Bank of Japan til å heve renten allerede i mai.

– Med reallønningene fortsatt synkende i fjor og bedrifter som sliter med arbeidskraftmangel, forventer vi en sterk Shunto. Det bør føre til at Bank of Japan hever renten raskere enn markedet tror, sier Thieliant i en rapport.

IMF advarte på fredag om at Japan må være på vakt for eventuelle negative konsekvenser av økte renter, inkludert økte statlige gjeldskostnader og en mulig økning i konkurser blant bedrifter.

Yenen har vist store svingninger mot den amerikanske dollaren, hovedsakelig drevet av renteforskjellene mellom USA og Japan.

IMF anslår at Japans nøytrale rente ligger mellom 1 og 2 prosent, med et midtpunkt på 1,5 prosent – nivået der pengepolitikken verken stimulerer eller bremser økonomien. Dette kan bety flere rentehevinger fra Bank of Japan de kommende årene, potensielt opp mot dette nivået innen 2027.

Den japanske økonomien ventes å vokse med 1,1 prosent i 2025, drevet av økende lønninger og styrket innenlandsk etterspørsel.

Bekrefter rentekutt

Reserve Bank of India satte ned styringsrenten med 25 basispunkter til 6,25 prosent etter sitt pengepolitiske møte, som ble avsluttet fredag morgen. Dette er det første rentekuttet på nesten fem år.

Ifølge Madhavi Arora, sjeføkonom i Emkay Global Financial Services, vil investorene følge med på om sentralbanken også introduserer likviditetsstimulerende tiltak.

– Rentekuttet er allerede priset inn av markedet. Det viktigste nå er om banken også iverksetter mer ukonvensjonelle tiltak for å støtte økonomien, sier Arora til Reuters.

Nikola vurderer konkurs etter økonomisk kollaps

Nikola, den amerikanske produsenten av hydrogen- og batteridrevne lastebiler, nærmer seg konkurs, ifølge kilder til Wall Street Journal og Financial Times. Selskapet har engasjert et advokatfirma for å vurdere muligheter som salg eller restrukturering gjennom konkurs.

I desember forsøkte Nikola å hente 300 millioner dollar gjennom gjelds- og egenkapitalutstedelser for å sikre videre drift. Selskapet har slitt økonomisk og advarte i fjor om at det kun hadde nok kontanter til å holde seg flytende frem til april i år.

Siden børsnoteringen i 2020 har Nikola opplevd en dramatisk nedtur. Grunnlegger Trevor Milton trakk seg etter anklager om bedrageri og ble i 2022 dømt til fire års fengsel for å ha villedet investorer.

Kommersialiseringen av hydrogenlastebiler har vært utfordrende på grunn av teknologiske begrensninger knyttet til batterienes vekt og kapasitet.

Nikolas markedsverdi er nå redusert til 63 millioner dollar, en dramatisk nedgang fra en toppverdi på nær 30 milliarder dollar, som var høyere enn Ford på samme tid, ifølge WSJ.

Baltikum kobler seg av Russlands elektrisitetsnett

Denne helgen kobler Estland, Latvia og Litauen seg endelig fra det russiske elektrisitetsnettet, nesten 35 år etter Sovjetunionens fall. Frakoblingen har både geopolitisk og symbolsk betydning og har blitt fremskyndet etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022.

– Dette er en fysisk frakobling fra det siste gjenværende elementet i vår avhengighet av det russiske og belarusiske energisystemet, sier Litauens president Gitanas Nausėda.

Lørdag vil de siste overføringslinjene til Russland og Belarus stenges, og det baltiske strømnettet vil operere selvstendig i 24 timer før det søndag kobles til det europeiske systemet via kabler til Finland, Sverige og Polen. EU har støttet prosjektet med 1,2 milliarder euro.

Russland har på sin side forberedt seg på frakoblingen, og Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier tiltak er iverksatt for å sikre stabil drift på russisk side. Samtidig frykter landene cyberangrep eller provokasjoner i kjølvannet av frakoblingen, og sikkerheten er skjerpet.

Våpentrening-byks i Finland: – Vinden har snudd, nå blåser det fra øst
0 seconds of 1 minute, 26 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Det hvite hus: Trump er «stadig mer frustrert»
01:42
00:00
01:26
01:26
 

Trump velger tidligere CIA-offiser som ny ambassadør til Norge

USAs president Donald Trump har utnevnt advokaten og tidligere CIA-offiseren Michael E. Kavoukjian til ny ambassadør i Norge. Kavoukjian, som har bakgrunn fra både jus og etterretning, må godkjennes av Senatet før han kan tiltre.

Trump beskrev Kavoukjian som en «briljant advokat» med omfattende erfaring innen internasjonale rettstvister. Han er seniorpartner i advokatfirmaet White & Case og har representert store finansinstitusjoner som Goldman Sachs, JPMorgan Chase og Citibank.

I tillegg har han tidligere tjenestegjort som operasjonsoffiser i CIA og er tilknyttet Council on Foreign Relations og Hoover Institution. Kavoukjian har utdannelse fra Stanford University og Harvard Law School.

Han var også en betydelig giver til Det republikanske partiet under valgsyklusen i 2024 og donerte nærmere 700 000 dollar til Republikanernes nasjonale komité og delstatlige partiorganisasjoner, ifølge New York Times.

Trump vil straffe EU: – EU er virkelig helt ute av kurs
0 seconds of 2 minutes, 2 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Bil med Embret: – Her skal det godt gjøres å mistrives
01:53
00:00
02:02
02:02
 

*

Publisert 7. februar 2025, kl. 05.59Oppdatert 7. februar 2025, kl. 06.16
KinaXiaomi