– Drivkraften vår er ikke primært økonomisk, sier Atle Brynestad, konserndirektør i Helse Sør-Øst.

I DNs oversikt over de 500 mest lønnsomme norske selskapene beholder Helse Sør-Øst fjerdeplassen fra i fjor. Men i motsetning til andre selskaper på listen er staten, gjennom Helse- og omsorgsdepartementet, heleier og bevilget mer enn 68 milliarder kroner til foretaket i fjor. Årsresultatet steg fra 211 200 millioner kroner i 2012 til 483 281 millioner i 2013.  

– Årsresultatet økte med 129 prosent på ett år. Er du fornøyd?

– Ja, vi er godt fornøyd med oss selv. Vi har snudd utviklingen, men skulle aller helst hatt enda bedre balanse for å møte kravene til investeringer i årene fremover, sier Brynestad.

Staten eier

Norges største virksomhet innen spesialisthelsetjenesten har i likhet med de fire andre helseregionene ansvar for blant annet sykehusene, psykisk helsevern, rusbehandling, forskning samt utdanning av helsepersonell og opplæring av pasienter og pårørende. Helse Sør-Øst får hvert år faste rammebeløp i tillegg til penger basert på den faktiske aktiviteten.

– Overskuddet går ikke til utbytte til en eier, men er sparing som brukes til investeringer i kommende år, sier Brynestad.

Mer til psykisk helsevern

Helse- og omsorgsdepartementet økte i fjor bevilgningene til Helse Sør-Øst med 3 milliarder kroner. Det skjer i takt med at befolkningen og etterspørselen øker, ifølge konserndirektøren:

– Vi merker økt etterspørsel fra befolkningen etter psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelavhengige. Disse områdene har også vært et politisk satsingsområde.

Ahus i minus

I årene etter at helseforetakene ble opprettet i 2007, slet Helse Sør-Øst med store kostnadsoverskridelser i forbindelse med sammenslåing av sykehus og satsing på hovedstadregionen.

I 2012 fikk Helse Sør-Øst ramsalt kritikk av Riksrevisjonen for håndteringen av sykehusfusjonen av Oslo-sykehusene. Det førte til at Brynestad og tidligere administrerende direktør Bente Mikkelsen måtte forklare seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

 

– I dag bruker ingen av våre sykehus mer penger enn de har i budsjettet, bortsett fra Ahus. Vi har et mål om at alle er i balanse fra og med neste år, sier Brynestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.