- Jeg hadde ikke forutsett at våre to sterkeste konkurrenter skulle trekke seg ut av vårt marked, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP om den kraftige veksten som plasserer selskapet på niende-plassen på DN500-listen. Den presenteres i sin helhet i papiravisen onsdag 25. juni.
Det skjer noe i Kommunal Landspensjonskasse (KLP) om dagen – Norges største livsforsikringsselskap og giganten innen offentlig tjenestepensjon. Dets sentrale oppgave er å levere trygge pensjons-, finans- og forsikringstjenester til offentlig sektor, virksomheter med tilknytning til denne og deres ansatte. Likevel har omsetningen steget 8,2 prosent det siste året.
Iløpet av 2014 venter konsernsjef Sverre Thornes i KLP at omsetningen vil øke med rundt 25 millarder kroner til rundt 75 milliarder kroner. Det vil sannsynligvis gjøre selskapet til Norges fjerde største målt etter omsetning. Hovedgrunnen er at konkurrentene Storebrand og DNB Livsforsikring nå trekker seg ut av markedet for offentlig tjenestepensjon.
- Vi har fått ekstraordinær god vekst nå når Storebrand og DNB trekker seg ut av dette markedet, sier Sverre Thornes i KLP.
- Gitt samme avkastning som i fjor vil veksten i omsetningen i 2014 vil være på rundt 25 milliarder kroner slik at total omsetning blir på rundt 75 milliarder kroner, legger han til.
- Les også: Vokser mest av de store selskapene
Overtar 58 kommuner
Iløpet av 2014 overtar KLP nye kundeforhold fra 58 kommuner og 200 bedrifter som kunder på offentlig tjenestepensjon. Det gjør at selskapet får inn 30 milliarder kroner i nye kundeforhold (pensjonsfond). Kundeforhold som før tilhørte Storebrand og DNB.
- Vi tror det blir større konkurranse igjen om offentlig tjenestepensjon. Vi er forberedt på at de andre kommer tilbake etterhvert. Men i det korte og mellomlange bilde ser jeg for meg at vi har svært god vekst, legger han til.
KLP hadde i 2013 en omsetning på 52 milliarder kroner. Omsetning er særlig knyttet til to forhold: Forvaltningen av pensjonsfond som gir selskapet store finansinntekter. Det ga KLP 18,8 milliarder i finansinntekter ifjor. I tillegg betaler KLPs kunder pensjonspremie som i 2013 utgjorde 31 milliarder. Dette er de to viktigste inntektskildene.
- I 2013 fikk KLP en verdijustert avkastning på hele 6,7 prosent. Det sammen med en vekst i premieinntektene har bidratt til den gode veksten, sier Thornes.
65 år på å nå 300 mrd kroner
KLP ble stiftet i 1949 av fellesstyret for Byforbundet og Herredsforbundet. Formålet med Kommunal Landspensjonskasse var å tilby tjenestepensjon til kommuneansatte.
- Vi hadde 300 milliarder kroner i premiereserver da vi gikk inn i 2014. Jeg tipper de vokser med 50 milliarder kroner i år, sier Thornes.
- Vi har brukt 65 år på å nå 300 milliarder kroner i premiereserver. Og vi bruker nå to år på å nå 400 milliarder kroner i premiereserver, legger han til.
I 2013 overtok KLP pensjonene til de ansatte i 14 kommuner og fem bedrifter, mens resten overtas i år og neste år. Veksten blir ikke like høy etter 2015.
- De fleste kundene flytter til oss i år. Det er noen virksomheter og kommuner igjen som vi overtar i første halvår 2015, sier Thornes.
Han sier følgende om å klatre så kraftig på DN500-listen:
- Det er moro å være på listen, men det har ikke stort fokus hos oss. Målet er å levere godt til kunder og eiere. Størrelsen har den fordelen at vi får lavere kostnader til hver enkelt og kan ta ut stordriftsfordeler som kommer alle til nytte.
Går ikke med konstant frykt
Mye av pensjonspengene plasseres i aksjer og rentepapirer på verdens børser. Thornes forteller at avkastningen så langt i år har vært god.
- Det viktigste for oss er å gi best mulig avkastning på midlene. Men jeg går ikke med en konstant frykt for en ny finanskrise. Jeg vet at vi har et system som forvalter pengene godt også når det er krisetider, sier Thornes.
- Det fikk vi prøvd i 2001 og 2008 og 2011 som var vanskelige år. Det er en lærdom som vi tok med oss etter at vi slet i begynnelsen av 2000-tallet. Alle føler et voldsomt forvaltningsansvar når vi passer på så store pensjonsmidler, legger han til.
Han ønsker ikke å spå hvor på listen KLP ligger om tre år men legger ikke skjul på ambisjonene.
- Våre virksomheter vil trolig fortsatt oppleve god vekst de nærmeste årene, kanskje særlig vår hovedvirksomhet: Offentlig tjenestepensjon. Finansavkastningen hittil i år er god, og vi kommer til å ha en historisk vekst i antall nye kunder og forvaltningskapital, sier Thornes.
Kundene er eierne
KLP var ved årsskiftet eiet av nær 400 kommuner, 25 helseforetak og rundt 2500 offentlig tilknyttede virksomheter.
- Det at kundene også er våre eiere gjør det lettere å fokusere på vår langsiktige verdiskaping. Jeg opplever ikke at offentlige eiere er mindre forventningsfulle eller krevende enn andre kunder. Derfor bruker vi mye ressurser på god kundekontakt, slik at vi leverer det våre kunder har behov for, sier Sverre Thornes.
Her kan DN500-listen bestilles:
Følg nedtellingen av Norges største selskaper på DN.no de neste dagene.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.