Når du surfer, bruker du kjernemuskulaturen og får både stram mage, sterke armer og lår. Men nå har ny forskning kommet frem til surfing også er topp kondisjonstrening - så lenge man er aktiv i bølgene. Surfere bruker nemlig langt mer tid på å jakte på bølgene enn på surfingen i seg selv.
En ny studie fra Auckland University of Technoloy i New Zealand, som ble publisert i The Journal of Strength and Conditioning Research forrige måned, fulgte 12 profesjonelle surfere fra New Zealand gjennom en rekke konkurranser.
Surferne ble utstyrt med bittesmå, vannfaste pulsmålere og GPS-enheter før de ble sendt ut i bølgene, og forskerne håpet å finne ut hvor mye tid surferne brukte på de ulike aktivitetene, som padling, sitte på brettet for å vente på bølger, surfingen og innhenting etter surfingen. De lurte også på hvor mye krefter hver av aktivitene krevde - noe de kunne finne ut ved hjelp av pulsmålerne.
- Det vi kom frem til var oppsiktsvekkende, sier Oliver Farley ved Auckland University of Technology, som selv er en aktiv surfer, til NYTimes.com.
Padling tar mest tid
Surferne bruker veldig lite tid på å faktisk surfe, altså ri på bølger. Bare 8 prosent av tiden de var ute i vannet besto av å surfe på toppen av en bølge. De brukte langt mer tid på å padle ut til bølgene. Dette tok 54 prosent av tiden. Resten av hver session gikk med til å opprettholde posisjonen mens de ventet på en bølge, eller intense forsøk på å forsøke å ta en bølge.
Det mest overraskende var at surferne ofte var oppe i en puls på 190 slag i minuttet i løpet av surfekonkurransen og sjelden var under 120 i minuttet. Aller høyest var pulsen rett etter at de var ferdig med å surfe en bølge.
Surferne dekket også store avstander når de var ute og padlet, i gjennomsnitt padlet de en halv mile (1 mile = 1609,3 meter) i hvert heat, eller omtrent 1,5 mile i løpet av en konkurranse.
Med andre ord: Surfing er god kondisjonstrening som krever at utøverne er i god fysisk form, ifølge Oliver Farley - gitt at pulsen holder seg over 120 i minuttet minst 80 prosent av tiden og gitt at man bruker så mye tid på å padle.
- I tillegg krever surfing muskelkraft, særlig i overkroppen, sier han.
Krever god utholdenhet og styrke
Farley og hans kolleger står også bak en annen surferstudie, der de tok med surferne inn i et laboratorium og testet hvor sterke de var.
Her kom det frem at de surferne som gjorde det best på resultatlistene også var de sterkeste i kroppen.
Derfor: - Hvis du vil begynne å surfe, oppsøk treningssenteret og løpebanen først, tren ulike typer styrkeøvelser, spenst, bruk romaskinen... Du bør også legge ned noen timer i å løpe, sykle eller svømme for å bli utholdende, slik at du står best mulig rustet til å kunne ta de gode bølgene, råder Farley.
Les også: Musklene du ikke må glemme
<b>Test din nye makspuls på 1-2-3</b>
<b>Kostholdet som får frem magemusklene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.