Boligprisene i Norge var i snitt 4,9 prosent høyere i 2013 enn i 2012. Fra desember 2012 til desember 2013 sank imidlertid prisene 0,6 prosent etter et forholdsvis kraftig prisfall i andre halvår. Fjoråret ble dermed det første siden finanskrisen der prisene var lavere på slutten av året enn begynnelsen.

Selv om snittprisene i 2013 var 4,9 prosent høyere enn snittprisen året før, er det også uvant lav prisvekst til det norske markedet å være. Det er faktisk kun tre år siden 1992 der prisveksten har vært lavere enn i fjor. Fra bunnen i 1992 har boligprisene i gjennomsnitt steget med 8,7 prosent per år.

Ingen boble, men prisene skal videre ned
Idag publiserte DNB Markets årets første utgave av prognoserapporten "Økonomiske utsikter". DNB hadde også i tidligere prognoser sett for seg at boligprisene skulle begynne å falle, men ikke at fallet skulle begynne allerede i fjor.

- Omslaget i boligmarkedet kom tidligere og ble mer markert enn vi anslo for ett år siden, skriver DNB Markets i rapporten.

Meglerhuset er imidlertid ikke bekymret over fallet i boligprisene. Snarere tvert imot.

- Oppgangen i prisene har gått sammen med en kraftig oppgang i husholdningenes gjeld og økt risiko for finansiell ustabilitet, skriver analytikerne i rapporten.

DNB avviser imidlertid advarslene om at Norges boligmarkedet ligner mistenkelig på andre lands boligmarkeder før de knakk sammen.

Les også:

<b>Advarer mot norsk boligboble</b>

<b>- Kan fort ende i ydmykelse</b>

At gjeldsgraden (forholdet mellom gjennomsnittlig gjeld og gjennomsnittlig inntekt) nå er rekordhøy (over 200 prosent av disponibel inntekt) og langt høyere enn i andre land der boligmarket har krakket, er ikke i seg selv et bobletegn her i landet, mener DNB.

- Vi mener at norske boligpriser ikke kan karakteriseres som en boble. Norsk økonomi og boligmarked skiller seg vesentlig fra de fleste av de landene som nylig har hatt priskrakk i boligmarkedet. Den viktigste forskjellen er knyttet til en bred og solid oppgang i husholdningenes inntekter. Lav og stabil arbeidsledighet og nedgang i lånekostnadene er forhold som har bidratt til prisveksten, mener DNB.

Tror boligene blir 7,5 prosent billigere
Samtidig er meglerhuset overbevist om at prisene skal nedover, ettersom ikke alle faktorer som så langt har fyrt opp under boligmarkedet er til stede i samme grad.

- Både priser og gjeld er høye, og noen av driverne for boligprisene har snudd. Økende arbeidsledighet vil bidra til at boligprisene avtar noe videre både i år og neste år, konkluderes det.

I forhold til dagens priser vil, gitt at de ferske prognosene slår til, mange kunne spare store beløp på å utsette boligkjøpet noen år.

- Vi ser for oss en samlet prisnedgang på 7,5 prosent før bunnen nås. At fallet ikke blir større skyldes at renten vil forbli lav en god stund til, og fra neste år av vil inntektsveksten ta seg opp igjen. Den ventede nedgangen i boligbyggingen bidrar også til mindre nedsidepotensiale i boligprisene, skriver meglerhuset i rapporten.

En bolig som var verdt 3 millioner kroner da prisene var på topp, vil dermed kunne falle til 2,775 millioner kroner, om prognosene slår til.

Prognoser for bruktboligpriser lagt frem idag:



Prognosene som ble lagt frem i august ifjor.



Selv om nybyggingen faller eller stanser opp, kan det ta tid før forholdet mellom tilbud og etterspørsel kommer i balanse eller tipper i selgers favør. Antall usolgte boliger i markedet har nemlig steget kraftig. I desember var det hele 43 prosent flere usolgte boliger enn året før.

Banken trekker også frem fortsatt høy omsetning av boliger som et tegn på at markedet fortsatt fungerer godt.

To faktorer som kan gi krakk
Selv om DNB Markets mener Norge ikke har en boligboble, identifiserer de flere momenter som kan "utløse store boligprisfall".

* Fundamentale forhold kan drive prisene kraftig opp. Hvis disse driverne snur markert, kan boligprisene falle tilsvarende. Et oljeprisfall kan være en slik faktor.

* En annen faktor som kan forklare prisoppgangen, og bli en kilde til prisfall er forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Hvis etterspørselen etter boliger skulle avta, kan prisoppgangen helt eller delvis reverseres, skriver DNB i rapporten.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.