Storbanken DNB ser en stadig større andel av sin oljerelaterte portefølje bevege seg fra "lav" til "høyere" risiko. Det kommer frem under fremleggelsen av selskapets kvartalstall tirsdag. 

Økte oljetap og historisk rentenivå trekker ned DNB-resultatet, som var svakere enn vented på forhånd.

Det skuffende resultatet fører til at DNB-aksjen faller 7,42 prosent tirsdag formiddag.

DNB la tirsdag frem et driftsresultat før skatt på 5,8 milliarder kroner i årets andre kvartal. Dette mot et resultat på 6,8 milliarder kroner i samme periode året før.

Øker oljetap

DNB har tidligere anslått at totale nedskrivninger i perioden 2016 til 2018 vil utgjøre opp mot 18 milliarder kroner - og ligge under seks milliarder kroner i 2016.

Målet om å holde det under 18 milliarder frem til 2018 opprettholdes, men DNB venter nå at nedskrivningene vil overgå seks milliarder i år.

- Det vil være noe tyngre i den første perioden, sier DNBs finansdirektør Bjørn Erik Næss under kvartalspresentasjonen tirsdag.

Størstedelen av tapene ventes å komme fra selskapets oljerelaterte eksponeringer.

For disse anslagene har DNB, ifølge konsernsjef Rune Bjerke, lagt til grunn en oljepris på omlag 50 dollar fatet ved utgangen av året.

Flere med "høyere risiko"

Finansdirektør Næss i DNB viser også til at flere av selskapene i DNBs oljerelaterte utlånsportefølje har beveget seg fra å være klassifisert som lav-risiko til å nå være klassifisert som "høyere risiko".

- Vi har eksponeringer som emigrerer fra lav til høyere risiko. Det er effekten av blant annet oljeprisutviklingen som over en tolvmånedersperiode viser en nedgang, sier Næss.

Oljeprisen er tirsdag oppunder 47 dollar fatet. I januar var oljeprisen nede på 28 dollar fatet, og for et år siden kostet et fat nordsjøolje oppunder 60 dollar fatet.

Oljetap "tidligere enn ventet"

Nedskrivninger på utlån og garantier utgjorde i årets andre kvartal 2,3 milliarder kroner, mot 667 millioner kroner samme periode i fjor.

Nedskrivningene var ventet til 1,6 milliarder kroner, ifølge TDN Finans. DNB-sjef Rune Bjerke viser til at oljetapene øker for banken:

- For 2016 har vi tidligere sagt at våre totale nedskrivninger vil være under seks milliarder kroner. Slik det ser ut nå er det imidlertid sannsynlig at tallet blir over dette nivået fordi en del av tapene knyttet til oljenedturen kommer tidligere enn vi trodde, sa han i en uttalelse før presentasjonen tirsdag.

Ifølge DNB er selskapets låneportefølje "robust", med et unntak for den oljerelaterte porteføljen.

Utlån til personkunder og bedrifter utenfor den oljerelaterte porteføljen har ifølge Næss ingen lignende negative effekter. Lån til oljerelaterte selskaper utgjør ifølge DNB omtrent åtte prosent av den totale låneporteføljen til DNB.

Tilsvarer nedjustering

Meglerhuset Citi mener DNBs nedskrivningsguiding for 2016 til 2018 tilsvarer en nedjustering av resultat per aksje-konsensus med minst fem prosentpoeng for 2016 og fire prosentpoeng for 2017 til 2018, skriver TDN Finans.

Nyhetsbyrået skriver videre at Citi mener et svakere enn ventet nettorenteresultat bør redusere resultat per aksje-konsensus med ytterligere et par prosentpoeng.

DNB har ikke forutsatt noen signifikante smitteeffekter fra bankens oljerelaterte utlån i tapsguidingen for perioden 2016-2018, skriver TDN Finans, som viser til uttalelser fra konsernsjef Rune Bjerke.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Tesla etterforskes for lovbrudd etter dødsulykke  

Asia i dag: Spillsensasjon - 60 mrd. mer verdt på en uke

Slik var Helge Lunds superlønn i BG Group

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Krever 8,9 mrd. i skilsmisseoppgjør dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.