DNB-sjef Rune Bjerke kom til torsdagens kvartalspresentasjon med «dagens konsernsjef», Celine Zapffe (22) fra Nesodden. Hun er én av 33 unge personer som er med Bjerke på jobb gjennom året.
Norges største bank satser tungt på digital utvikling og å gjøre seg spennende for unge boliglånskunder. For de fleste kundene er det aller viktigst å få best rente på boliglånet.
Kan tvinges til økning
For snart én måned siden satte Nordea opp boliglånsrenten med 0,2 prosentpoeng for de fleste kundene. DNB og andre store banker har så langt ikke fulgt etter, selv om bankenes finansiering har blitt dyrere de siste månedene.
Torsdag formiddag valgte Norges Bank å holde styringsrenten uendret. For bankene er det viktig å se hva det betyr for innlånskostnader i kapitalmarkedet.
Under DNBs kvartalspresentasjon torsdag viste konsernsjef Rune Bjerke til at fortjenesten på utlån, såkalte rentemarginer, har falt jevnt de siste kvartalene.
– Vi venter at det ikke fortsetter, sa Bjerke, og ba analytikerne se på nivået for rentemarginer de siste fem til seks kvartalene.
Tidlig i 2015 lå utlånsmarginene på 2,28 prosent, mot 2,03 prosent for alle lån.
– Dette vil være et område vi skal ligge på fremover også, sa Bjerke.
Med andre ord er det viktigere for Bjerke å holde på lønnsomheten fremover, enn å holde renten uendret.
Innskuddsrente til bunns
Lønnsomheten blir gjerne utregnet som en blanding av innskudds- og utlånsrentene. Fortjenesten på innskudd har falt gradvis, og personkundene får i dag en historisk lav avkastning på rundt én prosent rente på sparekonto.
– Målet er også at vi skal holde sum av innskudds- og utlånsrenter uendret fremover, sier Bjerke til DN.
DNB la frem et overskudd før skatt på 5,2 milliarder kroner i tredje kvartal, og det var i tråd med forventningene på forhånd.
Tapssmell
DNB har sagt at oljenedturen vil gi rundt seks milliarder kroner årlig i tap i år og de neste to årene, tilsammen 18 milliarder kroner i tap. Hittil i år er tapene på 5,7 milliarder kroner.
DNB stiger og Statoil faller på Oslo Børs
– Jeg tror det er fair å si at de gruppevise avskrivningene har nådd toppen. Men når det kommer til enkeltengasjementer kan det gå både opp og ned knyttet til enkelte hendelser. Men vi holder oss til anslaget på 18 milliarder, sier Bjerke til TDN Finans.
Les også:
Ber alle forberede seg på rentehopp
(DN+)
Nå tar DNB betalt for alle minibankuttak
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.