DNB Asset Management la bak seg knallår i 2013, der syv av ni fond leverte bedre enn sine referanseindekser, mens Oslo Børs var opp nær 24 prosent.

Dermed gikk det også som kapitalforvaltningsselskapet spådde ved inngangen til året, med fortsatt lave styringsrenter, kredittobligasjoner som ga større avkastning enn statsobligasjoner, og aksjer som ga større avkastning enn obligasjoner

- Må leveres
For 2014 venter investeringsdirektør Torkild Varran mer av det samme, men noe lavere avkastning.

- Vi begynner å nærme oss fair verdi. Det er ikke like opplagt at det skal tikke oppover lenger, men vi velger å tro på det. Men, det må leveres, det må leveres på inntjening, sier han på en presentasjon i regi av selskapet tirsdag.

Mens forvalteren ved inngangen til fjoråret så god verdi i aksjekursene, i den grad at man kunne bomme på noe og likevel få god avkastning, er situasjonen nå en annen.

- Risikobildet har endret seg, advarer han.

Hans prognose er imidlertid en resultatvekst for selskapene notert på Oslo Børs på 15 prosent og at hovedindeksen kan stå i 630 ved utgangen av året.

Større merverdi hjemme
Potensialet er noe mindre for globale aksjer, som han anser priset til fair verdi i dag. Hans prognose er en resultatvekst på elleve prosent, og at Morgan Stanleys verdensindeks står i 1840 ved utgangen av året.

- Vi er ikke like bull på verdivurderingen.. (..) Vi ser større merverdi i Oslo Børs enn i globale aksjer, sier Varran.

Det største risikoelementet er at markedsaktørene er "ekstremt" enige, ifølge ham. Investeringsdirektøren trekker frem den kjente økonomen Nouriel Roubini, som har fått økenavnet "Dr. Doom" for sin markedspessimisme, men som nå skal ha snudd.

- Det er nesten fristende å si at når den siste pessimisten er blitt optimistist, så snur markedet, sier DNB-toppen.

Varran påpeker at dersom den økonomiske aktiviteten målt ved BNP på verdensbasis vokser tre prosent, så kan resultatprognosene slå til.

Mens DNB Asset Management venter en BNP-vekst på 3,3 prosent i 2014, ligger konsensus på 3,1 prosent, påpeker han.

- Dette er noe konservativt fordi vi ser nå at finanspolitikken i mange land blir mindre stram, sier Varran mens han anslår finanspolitikken alene å bidra med 1,4 prosentpoeng.

En annen etterspørselskomponent er investeringsbehovet som har bygget seg opp i OECD-landene etter år med lave investeringer og kapitalslit, og som trengs bare for å holde kapitalstokken intakt, påpeker han.

Reprising av renter
Når det gjelder renter venter investeringsdirektøren at kredittobligasjoner vil gå bedre enn statsobligasjoner også i 2014. Yielden for såkalte høyrenteobligasjoner anslår han til fem prosent.

- Vi tror reprisingen har skjedd. Nå er det løpende renter vi skal leve av, sier han.

En "ekstremt" viktig forutsetning er at de korte rentene fortsatt vil ligge lavt, og Varran påpeker at nullrenter understøtter flyten til risikable aktiva.

- Vi tror at vi får et svært bra renteregime, sier han.

Les også:
- Statoil flagger ut inntil 350 stillinger

<b>Norwegian flyr fra SAS på lønn</b>

<b>Reitan ikke interessert i Shell-stasjonene</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.