Sannsynligheten for en «hard landing» i Kina er omlag 20 prosent, mener DNB Markets. Sjeføkonom Øystein Dørum advarer om konsekvensene:

- Da får vi bråstans i global økonomi. Det er klart at dette også vil treffe Norge, sier han til DN.

Meglerhuset legger onsdag frem siste utgave av «Økonomiske utsikter». Anslagene for 2016 ble presentert i desember, men i den ferske rapporten beskrives forventningene nærmere.

Frykter resesjon

Kinas økonomi er ubalansert og sårbar, understreker økonomene i DNB Markets. De frykter at situasjonen kan «spinne ut av kontroll» og lede økonomien inn i en dyp resesjon.

- Globalt blir effektene merkbare. Råvareprisene vil forbli lave og utenrikshandelen vil svekkes (...) Samlet anslår vi at global bnp blir redusert med om lag 2,5 prosentenhet i 2017-18, heter det i rapporten.

Dørum viser til at et Kina-sjokk hovedsakelig vil forplante seg globalt gjennom to kanaler: Fall i råvareprisene og svakere handel.

Sjeføkonomen understreker at dette riktignok er meglerhusets nedsidescenario.

To kanaler

I sitt hovedscenario, venter DNB Markets at oljenedturen tiltar i styrke her hjemme (se anslagene nederst i saken)

Meglerhuset avviser samtidig at det ligger an til en norsk krise.

Bedring hos våre handelspartnere utenom oljeindustrien er en viktig årsak til dette. Nettopp derfor vil en hard landing i Kina bli merkbar, påpeker Dørum.

Norge vil også bli rammet via fallende oljepriser, understreker sjeføkonomen.

Nedsidescenario

DNB Markets venter i dag at oljeprisen skal opp igjen, til 70 dollar fatet fra 2018. Samtidig har økonomene regnet på hva som vil skje dersom oljeprisen blir liggende på 35 dollar fatet.

Heller ikke i et slikt scenario vil norsk økonomi brekke ryggen helt, ifølge meglerhuset.

- Kjernen er at norsk økonomi stopper opp, men vi tror ikke at vi får ikke nedgang i aktiviteten, oppsummerer Dørum.

- Oljeinvesteringene har allerede falt en god del og vil fortsette å falle, men noen investeringer kommer uansett, sier Dørum og viser spesielt til Johan Sverdrup-feltet.

Flere støtdempere

Sjeføkonomen peker på flere støtdempere i norsk økonomi. Først og fremst trekker han frem et lavt rentenivå.

- Selv om ledigheten stiger og lønnsveksten blir veldig vissen, blir ikke husholdningene som beholder jobben tvunget til å gjøre noen større tilpasninger, mener han.

- Ved en vedvarende lav  oljepris, vil det også bli enda mer fart i det offentlige forbruket. I tillegg får vi drahjelp fra at kronen holder seg svak, sier Dørum.

Sjeføkonomen erkjenner samtidig at usikkerheten er stor.

- Vi har ikke sett for oss at husholdningene øker sparingen sin, men det kan tenke seg at folk begynner å bli mer bekymret og enda mer forsiktige. I så tilfelle blir forbruksveksten enda svakere. Da er veien kort til nedgang i aktiviteten og større økning i ledigheten.

DNB Markets` anslag for norsk økonomi - hovedscario*

*Endring i prosent

Se DNtv: De fem beste billigkjøpene på Polet

De fem beste billigkjøpene på polet
Slunken lommebok etter jule- og nyttårsfeiringen? DNs vinanmelder gir deg de fem beste billigkjøpene på Vinmonopolet.
02:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.