Tirsdag ble det klart at det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline vil gå tom for penger allerede i første kvartal neste år. Alternativene er innskudd av ny kapital, skipssalg eller strukturelle alternativer, der sistnevnte også kan innebære en deling av selskapet.

Restrukturering, så bygging
Fredriksens nestkommanderende Tor Olav Trøim uttalte på selskapets kvartalspresentasjon tirsdag at han håpet å kunne få til en konstruksjon som ville ta tilbake plassen som verdens ledende tankrederi. Han oppfordret derfor alle involverte parter til «dugnad».

Rustet med Fredriksens lommebok og renommé håper Trøim å få på plass en løsning innen utgangen av året. Deretter vil skipsrederen kunne slippe litt på kapitalen for å bygge rederiet videre, ifølge ham.

DNB er med
Konserndirektør for shipping, offshore og logistikk Harald Serck-Hanssen i DNB er sikker på at Frontline vil bli en av vinnerne i konsolideringsprosessen som vil komme som et resultat av nedturen i tankmarkedet.

 

- Vi vil støtte dem gjennom nedturen. Vi er sikre på at de vil bli en av vinnerne i konsolideringsprosessen som vil komme som et resultat av denne nedturen, sier han til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

DNB søker en ”balansert løsning” i en reorganisering av Frontline inkludert bidrag fra banker og eierne i Frontline.

- Banker vil typisk tilby en eller annen form for amortiseringslettelse i bytte mot ytterligere kontantinjeksjon fra selskapet eier. Så lenge du har en eier som er villig til å støtte og du finansierer relativt moderne skip, er ikke det alt for problematisk, sier han.

Dugnad
Nordea er sammen med DNB en av Frontlines viktigste lånegivere. Nordeas shippingbanksjef Hans Christian Kjelsrud har sans for Trøims ordvalg.

 

- I en situasjon som den man har i Frontline nå er det en fornuftig tilnærmingsmåte. For å få en tilfredsstillende refinansiering må alle «stakeholders» - både eiere, banker, obligasjonseiere og leasingselskaper - bidra. Det banker og obligasjonseiere vil gi, er en funksjon av hva eieren og øvrige aksjonærer bidrar med, sier Kjelsrud til Dagens Næringsliv.

Han gir uttrykk for at banken har tillit til og respekt for Fredriksen. Samtidig påpeker han at dagens svake tankmarked kan vare i 12 til 24 måneder fremover. Det er derfor om å gjøre å finne en kapitalstruktur som kan bære rederiet gjennom denne perioden, ifølge ham.

Anbefaler folk å holde seg unna
Frontline-aksjen opplevde et ras av de sjeldne tirsdag. På noen minutter var selskapet mer enn en halv milliard kroner mindre verdt. Dagens markedsverdi på litt over en milliard kroner er litt mer enn hva man må betale for et par pent brukte supertankere.

Flere analytikere hadde i forkant av gårsdagens børsskrell varslet at Frontline ville gå tom for penger og anbefalte sine kunder å holde seg unna aksjen. Onsdag sluttet også Handelsbanken Capital Markets seg til disse, som nedgraderer aksjen til selg fra hold.

Carnegie-analytiker Axel Styrman tror at en refinansiering av Frontline vil gjøres gjennom en kombinasjon av emisjon, skipssalg og restrukturering av gjeld og/eller leie-forpliktelser samt utsettelser av nybyggsleveranser.

Meglerhuset mener det samlede kapitalbehovet inklusiv reduksjonen i gjeld og andre forpliktelser «peker i retning av 400 millioner dollar», rundt 2,3 milliarder kroner. Carnegie har en salgsanbefaling på Frontline med kursmål ti kroner, ned fra tidligere 15.

- Den nåværende aksjekursen speiler en opsjon på et restrukturert selskap og den fremtidig gjeninnhentingen i supertanker-markedet. Vi trenger mer informasjon om formen på det restrukturerte selskapet, så vi mener det er for tidlig å kjøpe seg inn i aksjen, skriver Styrman i en oppdatering.

Arctic-analytiker Erik Nicolai Stavseth opprettholder også sin salgsanbefaling på Frontline, med kursmål ti kroner.

- Tross i at Frontlines hovedaksjonær viser ansvar ved å ville bidra til en totalløsning, tror vi en emisjon vil bli gjort til en betydelig rabatt i forhold til dagens aksjekurs, skriver Stavseth i en oppdatering.

Frontline FRO er ned 3,46 prosent til 16,75 kroner, omsatt for 50 millioner kroner.

Les også:
Frontline må «se på hvordan de skal overleve 2012»

- Vi sitter i dag i en vanskelig situasjon


DNB sikker på at Frontline blir konsolideringsvinner

Frykter for Frontlines fremtid

Frontline kan leve med å bryte lånebetingelser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.