- I dag er den gryende optimismen tilbake. Hovedindeksen er tilbake den var ifjor. Rentenivåene normaliserer seg. Likviditeten har begynt å flyte ganske så godt igjen, sier DNB-sjef Rune Bjerke på Finansnæringens dag i Oslo tirsdag.

Styrelederen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) benyttet årstalen sin til å se tilbake på året som er gått.

Optimisme
Til tross for et svært begivenhetsrikt år i finansmarkedene, er optimismen tilbake igjen, mener DNB-sjefen.

- Det er særlig det at vi har fått litt og litt bedre nyheter fra USA, i kombinasjon med at vekstøkonomiene dundrer videre. Samtidig som frykten for sammenbrudd i Europa har avtatt.

Tre viktige hendelser
Frykten som preget markedene og næringslivet over hele Europa ifjor høst er i ferd med å forsvinne. Bjerke mener det er spesielt tre viktige hendelser som har preget den europeiske kriseløsningen:

* Den europeiske sentralbankens tilførsel av 1000 milliarder euro til 800 banker gjennom treårslån til 1 prosent rente

- Det har virkelig begynt å smøre det finansielle systemet slik at likviditeten kom tilbake. Det er for tidlig å si hvor bra det egentlig har virket, men på kort sikt har det hatt en svært positiv effekt, sier Bjerke.

Uro og usikkerhet
* Europeiske myndigheter har gått sammen om å fastsette strengere krav til banker og finansinstitusjoner

- La det være sagt med én gang. Norsk banknæring støtter europeiske bestrebelser med å skape en sunnere banksektor ved å bygge en stekre egenkapitalbase i finansinstitusjoner. Det er viktig å legge større vekt på likviditet og det er viktig å ha større grad av åpenhet rundt balansesammensetningen. Heller ikke ni prosent ren kjernekapitaldekning er urimelig, sier Bjerke.

Han advarer likevel politikerne mot å gå for fort frem og dermed forsterker de økonomiske problemene i Europa.

* 25 land har signert EUs finanspakt som gir dypere finanspolitisk integrasjon og større sanksjonsmuligheter

- At to land har sagt nei til avtalen, Storbritannia og Tsjekkia, og at nasjonalforsamlingene i alle 25 land skal ratifisere avtalene, betyr at det vil bli betydelig uro og usikkerhet i månedene og årene som kommer om hvordan europeisk økonomi utvikler seg, sier Bjerke.

Avhengig av verden
Han tror likevel at vi her hjemme kan se positivt på den økonomiske utviklingen fremover.

- Jeg er omtrent like mye optimist som jeg var for et år siden.

- Jeg tror Norge er mer avhengig av verden enn vi er av Europa. Og det ser ut til at Europa ikke går mot en krise som vil rive grunnlaget under veksten i verden, sier Bjerke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.