Analytikerne mener det er positivt at verdenssamfunnet har våknet og at blant annet USA ser ut til å gi luftstøtte til de kurdiske peshmerga-soldatene. Tawke-feltet som DNO har drift på anses som trygt siden det ligger i kjerneområdene av den kurdiske regionen i Nord-Irak.

Analytiker Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier mener at maktbalansen har beveget seg i favør kurdiske og irakiske styrker etter at USAs president Barack Obama har åpnet opp for bruk av luftangrep mot Isil i Irak.

-Det er klart positivt at USA nå ser ut til å gi luftstøtte til både til Kurdistan og til Irakiske sentralmyndigheter i kampen mot Isil, det sier analytikeren til TDN Finans.

Analytikeren trekker frem uttalelsene til den amerikanske presidenten (TDN Finans-artikkel klokken 06:20).

-De skal jo nå gi luftstøtte hvis Isil beveger seg nærmere Erbil. De vil også kunne gi luftstøtte, hvis nødvendig, for å bedre situasjonen i nærheten av Sinjar, hvor medlemmer av yezidi-folket er fanget på fjellet nord for byen, sier Hagen til TDN Finans.

Analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets mener det er betryggende å se at verdenssamfunnet har våknet og viser at de tar dette på alvor.

ABG Sundal-analytikeren mener den seneste utviklingen er positiv. Samtidig er analytikeren avmålt i sine betraktninger rundt hvilke konsekvenser dette vil få på sikt.

-Vi må nå se om det er tilstrekkelig til at man klarer å stoppe Isils fremstøt, sier analytikeren.

Hagen får støtte av analytiker Trond Frode Omdal i Pareto Securities:

-Det er naturligvis svært positivt med luftstøtte som garantist for at ikke Isil skal kunne rykke frem mot de tre kurdiske kjerneområdene Dohuk, Erbil og Sleimania, opplyser Omdal til TDN Finans fredag.

Omdal viser til at republikanerne John McCain og Lindsay Graham i Foreign Relations Committee presser på for også å levere mer avanserte våpen til kurderne og deres peshmerga-soldater.

-Men Obama har foreløpig ikke uttalt seg eller gitt tilsagn om dette, så vidt jeg kan se, opplyser Omdal til TDN Finans.

Sørum mener DNO har blitt straffet hardere enn de andre aktørene i det kurdiske området av Nord-Irak de seneste dagene. DNO-aksjen sluttet ned 9,4 prosent torsdag, mens den stiger over åtte prosent fredag.

-Hvor trygt anser du nå Tawke-feltet?

-Afren var ute i dag tidlig og sier at de trekker tilbake ikke-essentsielt personell, men Barda Rash-feltet er mye nærmere Mosul og områdene hvor kamphandlingen har vært i det siste, sier Sørum.

Han viser til at blant Chevron og Genel Energy har gjort det samme (TDN Finans-artikler klokken kl 11:16 og 09:15).

-Genel Energy sier mye av det samme som Afren, men Genel har produksjon i kjerneområdene i Kurdistan, og kampene har ikke vært der. DNO sitt felt er blant de som ligger tryggest til, sier Sørum til TDN Finans.

Meldingen til Genel viser, ifølge Sørum, at produksjonen faktisk er veldig er bra.

-Det er ingen grunn til å tro at produksjonen på Taq Taq og Tawke blir direkte påvirket. Det synet støttes av at verdenssamfunnet nå har signalisert at de islamistiske militante ikke kan fortsette sine okkupasjoner, sier Sørum til TDN Finans, og legger til:

-Snarere kan det faktisk bli lettere å få solgt den kurdiske oljen i verdensmarkedet nå som folk ser at kurderne trenger økonomiske midler til å ta hånd om alle de tusenvis av flyktningene de har sluppet inn og budsjettoverføringene fra sentralmyndighetene i Bagdad har vært stanset siden starten på året, sier Sørum.

Swedbank anbefaler fortsatt å holde seg unna, eller være «underweight», DNO-aksjen så lenge urolighetene fortsetter.

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank mener at en full ekspropriering av DNOs eiendeler i den kurdiske delen av Nord-Irak er usannsynlig.

«Dersom vi tror at eiendelene i Kurdistan ikke blir ekspropriert ser dagens aksjekurs ut som et attraktivt inngangspunkt», skriver Nilsen.

Nilsen tror et uavhengig Kurdistan vil være positivt for DNO på lengre sikt, og ser en aksjekurs på 40 til 50 kroner i scenariet med full eksport til verdensmarkedspriser.

Hagen i ABG Sundal Collier mener at nedgangen i DNO-aksjen torsdag ikke var urimelig:

-Reaksjonen i går, basert på det vi visste da; at Isil var på fremmarsj og tok over nye territorium og kom nærmere Kurdistan, var ikke urimelig. Det er heller ikke den positive reaksjonen vi ser i dag, sier han, som venter at DNO-aksjen vil fortsette å være volatil fremover.

 

-At USA nå åpner opp for luftstøtte beveger maktbalansen i riktig retning, men om det er nok, det får tiden vise. Det er vanskelig å konkludere på hva som blir utfallet her, men det er klart at maktbalansen nå trekker i riktig retning, sier Hagen.

DNO-aksjen stiger 8,5 prosent til 18,02 kroner pr aksje, omsatt for 231 millioner kroner.

john.erik.rørheim@tdn.no

hanne.fedje@tdn.no

TDN Finans, +47 22 00 11 55(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.