Økokrim har ilagt oljeselskapet DNO International et forelegg på 27 millioner kroner for markedsmanipulasjon. DNO nekter å betale. Dermed ender saken trolig i retten.

Økokrim mener at DNO ikke fulgte meldeplikten i forbindelse med at selskapet solgte drøyt 43 millioner egne aksjer, tilsvarende rundt fem prosent av selskapet, til til den kurdiske ministeren for naturressurser i oktober 2008.

«Markedsmanipulasjon skader tilliten til aksjemarkedet, Økokrim ser derfor alvorlig på denne type saker», skriver Økokrim i en pressemelding fredag kveld.

Ukjent eier
I en serie artikler høsten 2009 viste Dagens Næringsliv hvordan de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) i hemmelighet ble DNOs største aksjonær. Samtidig som KRG satt på nær fem prosent av DNO-aksjene, sendte den samme selvstyreregjeringen ut meldinger som fikk aksjekursen til å stige kraftig.

Fredag kom Økokrim med et forelegg på 27 millioner mot DNO. Økokrim mener at selskapet bidro til markedsmanipulasjon ved ikke å opplyse markedet om den spesielle dobbeltrollen til en av selskapets største aksjonærer.

”DNO holdt informasjonen om KRGs erverv og eierskap, samt KRGs minister for naturressursers rolle i transaksjonene skjult for markedet” heter det forelegget.

DNO vil ikke kommentere innholdet i selve forelegget, men sier at selskapet ikke har noen intensjon om å betale.

- Saken har vært behandlet i styret, og vi kommer ikke til å betale denne boten. Vi er allerede bøtelagt av Oslo Børs for det samme forholdet, og mener dette vil bli en dobbeltstraff, sier pressetalsmann Tom Bratlie til DN.no

Holdt tett
Det var den kurdiske ministeren for naturressurser, Dr. Ashti A. Hawrami, som personlig gjennomførte kjøpet av aksjer for 175,5 millioner kroner høsten 2008. Kjøpet skjedde gjennom en konto han disponerte i banken HSBC. Selgeren av aksjene var DNO selv, og DN har tidligere dokumentert at ledelsen i DNO var direkte involvert i aksjehandelen.

Likevel valgte DNO å holde tett om salget. Dette skjedde ifølge Økokrim i tråd med en avtale om hemmelighold mellom partene.

Ifølge forelegget fra Økokrim kjøpte Hawrami aksjer for 175 millioner kroner og solgte dem for 293 millioner kroner. Det tilsier en gevinst på 118 millioner kroner, 8 millioner mer enn DN tidligere har anslått.

En av flere omstridte handler fant sted 8. mai 2009. Denne dagen kunngjorde Hawrami at eksporten av DNO-olje fra Kurdistan ville begynne 1. juni. Samme dag solgte Hawrami 20 millioner DNO-aksjer etter en kursoppgang på over 18 prosent. Meldingen fra Hawrami ble forøvrig dementert av myndigheten i Bagdad.

Kan ende i retten
KRG har siden DNO begynte sine aktiviteter i Kurdistan vært sentrale i å avgjøre rammebetingelsene for selskapet, og særlig forhold til eksporttillatelse for DNOs olje.

Tom Bratlie sier at han ikke kan ta stilling til de faktiske beskyldningene i forelegget som er utstedt.

– Det er vanskelig å kommentere dette når vi er helt i startfasen på en juridisk prosess. Kjernen i saken for oss nå er at vi mener Økokrim ikke har mulighet til å gi oss denne boten, så lenge vi alt har betalt en bot til Oslo Børs på 800.000 kroner.

Oslo Børs straffet DNO for brudd på opplysningsplikten, men valgte å frafalle påstanden om brudd på informasjonsplikten.

Dersom forelegget opprettholdes og DNO nekter å betale vil saken ende for domstolene.

Nekter for manipulasjon
«Handelen ble gjennomført og avtalen ble holdt hemmelig for markedet ved at det ble gitt ufullstendige, uriktige og villedende opplysninger om transaksjonen. Da britiske og norske børser og myndigheter begynte å se på eierskapet, begynte KRG å selge aksjene i markedet. I forkant av salg ga "oljeministeren" i KRG uttrykk for positive og kursdrivende forventninger relatert til DNOs engasjement i de kurdiske områdene i Nord-Irak, og aksjeprisen steg markant. KRG tjente til slutt over 100 millioner kroner på transaksjonen», skriver Økokrim i pressemeldingen fredag kveld.

DNO mener den nye boten fra Økokrim betyr at selskapet blir straffet to ganger for den samme forseelsen. Samtidig understreker selskapet at det mener at det ikke har deltatt i noen form for markedsmanipulasjon.

- Dette er forhold som skjedde før min tid i selskapet. Men nå, stilt overfor en dobbeltstraff som bryter med grunnleggende regler i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, må selskapet reagere, sier styreformann Bijan Mossavar-Rahmani i en melding fra DNO fredag kveld.

LES OGSÅ:

- En veldig urettferdig kampanje

Kurdiske myndigheter til Oslo

Oslo Børs og KRG pratet ut

Refser Galbraith

DNO i strupen på Børsen

Økokrim etterforsker DNO (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.