Den oljen som er lettest å produsere finnes paradoksalt nok gjerne i områder av verden preget av politisk uro og store sosiale og økonomiske problemer.
DNO International vurderer nå flere nye inngangspunkter i Midtøsten og Øst-Afrika-regionene.
Samtidig vil selskapet gå inn i en periode med høyere leteaktivitet, og fortsetter med feltutvikling.
Risikofylte områder
DNO International har satsingsområde i ulike lovende områder som har hatt mye politisk og sosial uro. DNOs satsingsområder de kommende tolv måneder er en brønn i Jemen, tre brønner i Kurdistan og en brønn i Mosambik
Kurdistan, for tiden en delvis selvstyrt region av Irak, er i en svært usikker politisk situasjon fremover. Mosambik regnes som et av verdens aller fattigste land. Landet er en av hovedmottakerne av norsk utviklingshjelp.
- Dere går inn i usikre områder, hvilken risiko ser dere ved å gå inn i slike land?
- Vi har vært i Jemen i tolv år, i Kurdistan i fem år og i Mosambik i en seks-syv år, så vi håndterer det greit. Men det er alltid en risiko. Vanligvis er det en teknisk risiko, her er det kanskje mer en politisk risiko, men det totale risikobildet er akseptabelt, sier Eide.
Satser på å være first mover
DNO International satser på lønnsomme prosjekter i petroleumsområder med store ressurser, men der få selskaper hittil har ønsket å satse.
- Hvordan vil du karakterisere strategien deres?
- Det drivende bak våre nye prosjekter er at vi ser på hvor vi ser, og hvor det er, liten eller ingen konkurranse fra andre selskaper. Da vi kom inn i Kurdistan, så var det ingen som ville inn, og det ga oss et konkurransefortrinn. Nå går vi inn i Mosambik. Hele Øst- Afrika har blitt mer og mer lovende, og vi ser at prosjekter her har likheter med funnene som er gjort lenger nord langs Great Rift .
- Det som var første fasen frem til 2003, var at vi var foksert på modne felt i Nordsjøen. Vi solgte så mesteparten av dette rundt 2003 og gikk over på en mer letefokusert strategi, sier sier administerende direktør Helge Eide i DNO til DN.no.
-I dag har vi kun operasjoner onshore. Vårt konsept er å være lavkostnadsoperatør hvor vi tar relativt små prosjekter raskt i produksjon, og skaper dermed god lønnsomhet fra disse, sier Eide.
Usikker produksjon
DNOs produksjon i Kurdistan øker, men selskapet har ennå ikke fått på plass eksporttillatelsen, og må fortsette å selge oljen billig i det lokale markedet. DNO har for tiden produksjon i to områder: Tawke-feltet i Kurdistan, som nå er en delvis selvstyrt region i Nord-Irak, og i Jemen. DNO er operatør på Tawke med en andel på 55 prosent.
- Vi akter å opprettholde operatørskapet her, og vi er også operatør på de andre tre prosjektene, sier Eide.
Produserer langt under kapasitet
Tawke-feltet utgjør den desidert største andelen av produksjonen for tiden, men produksjonen her er svært ustabil. Jemen utgjorde største andelen av selskapets produksjon frem til mai 2010.
- Ettersom salget i det lokale markedet i Kurdistan er basert på kortsiktige salgskontrakter, venter DNO markerte svingninger i produksjon og leveranse fremover, skriver selskapet i sin kvartalsrapport. Den historiske produksjonen på Tawke-feltet har gått mye opp og ned, så produksjonen er veldig vanskelig å predikere. Vi hadde håpet å være i eksport for en to-tre år siden, men i det store bildet ser vi store muligheter fremover, sier Eide.
- Vi produserer her langt under vår kapasitet, sier Eide.
Alle leveranser fra DNOs produksjon i Kurdistan er basert på salgsavtaler som er godkjent av de lokale regionale myndighetene.
- Vi forholder oss kun til de regionale myndighetene i denne prosessen, sier Eide.
Lave produksjonskostnader
Det lokale prisnivået ventes å ligge rundt 25 til 30 dollar fatet, mens produksjonskostnaden ventes å ligge på 4-8 dollar fatet.
-Investeringskostandene ved slike prosjekter er svært lave, sier Eide og trekker parallell til investeringer i felt som Snøhvit.
Dette er med andre ord billige felt å produsere fra, men prisen i det lokale markedet er lav og produksjon og leveranser er forbundet med mye usikkerhet. Prisen ved eksport vil kunne bli mye høyere, men en avkl#229 på dette er ikke umiddelbart forestående.