Samtidig som Fremskrittspartiet har måttet ofre den ene hjertesaken etter den andre i de tøffe budsjettforhandlingene med Venstre og KrF, viser en fersk meningsmåling dramatiske tall for partileder og finansminister Siv Jensen. Oppslutningen har ikke vært svakere i løpet av den tiden som er gått siden hun overtok som partileder etter Carl I. Hagen i 2006. Den gangen hadde partiet 28,8 prosents oppslutning og vokste videre til 34 prosent i august to år senere.
Siden har det gått kraftig nedover. Etter ett år i regjering, møter Fremskrittspartiet virkelig katastrofetall. På DNs partibarometer for november, er oppslutningen nede på 10,7 prosent.
Flertall borte
Høyre faller også på målingen, som er utført av Sentio Research Norge. Statsminister Erna Solbergs parti er nede på 23,3 prosent.
Høyre og Frps fall samt svak oppslutning for partnerne i Stortinget, Venstre og KrF, gjør at stortingsflertallet fra valget for et år siden er forsvunnet. Det rødgrønne flertallet er tilbake med god margin, og Arbeiderpartiet oppnår 41,2 prosent på DNs partibarometer, der 1000 personer er spurt om hva de ville ha stemt hvis det var valg nå.
Fremskrittspartiet har ifølge målingene mistet over 45.000 velgere til Arbeiderpartiet.
Nestleder Per Sandberg mener fortsatt at budsjettet har endt opp som et problem for partiet.
– Dette er ikke bra, men vi kan ikke grave oss helt ned. Nå må vi få vedtatt budsjettet og så jobbe hardt videre. Et stort problem er at budsjettet med mye god Frp-politikk har druknet i debatten om kutt i barnetillegget og uførereformen. Jeg har sagt det før, og gjentar at det er etablert en rekke usannheter om dette budsjettet, sier Sandberg.
– Og hvis dere i budsjettforhandlingene i tillegg må øke drivstoffavgiftene, vil vel ikke det hjelpe?
– Det kommer ikke til å skje. Det er ikke aktuelt for Frp å prisjustere drivstoffavgiftene, sier Sandberg.
Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, legger noe av skylden for tilbakegangen på budsjettforhandlingene.
– Det er ni år siden sist vi hadde en budsjettprosess som skulle avgjøres gjennom forhandlinger i Stortinget. Derfor er det ikke rart om inntrykket av uenighet på borgerlig side blir sterkt når vi for første gang på mange år har en reell budsjettforhandling, slik vi har hatt de siste ukene. Dette forklarer nok noe av tilbakegangen for Høyre og for de andre partiene på borgerlig side, sier Helleland.
Han tror at en enighet om 2015-budsjettet vil bidra positivt for de borgerlige partiene.
– Velgerne setter pris på partier som viser vilje til samarbeid og har gode svar på viktige utfordringer i samfunnet. Derfor vil også budsjettavtalen som snart er på plass, vise at det flertallet som vant valget ifjor, er istand til å styre sammen og ruste Norge for fremtiden.
Alvorlig trend
Valgforsker og Ap-er Frank Aarebrot påpeker at dette er den fjerde målingen som viser kraftig fall for Frp og Høyre, og at det vi nå ser er bekreftelse på en alvorlig trend for regjeringspartiene.
Årsaken er enkel, ifølge Aarebrot.
– Regjeringen har gjort en elendig jobb med budsjettet og det skyldes ikke bare markedsføringen, slik Per Sandberg hevder. Det var en kjempetabbe å gi skattelette til rikingene samtidig som de kuttet i barnetillegget for uføre. Hvis Siv Jensen hadde hatt vett og forstand ville hun tatt formuesskatten i år og de uføre til neste år, men hun kan ikke ta fra de fattige og gi til de rike i samme budsjett uten at det får konsekvenser, sier Aarebrot.
Siv Jensen sier til DN at målingen i tråd med de øvrige målingene denne måneden.
- Felles for dem alle er at de er dårlige for regjeringspartiene. Budsjettforhandlingene har satt mye av det gode FrP-innholdet i budsjettet i skyggen, men jeg er trygg på at det kommer godt frem når budsjettet blir vedtatt og trer i kraft fra årsskiftet. FrP har i årtier kjempet for lavere bilavgifter, nå blir det lavere bilavgifter. Vi får tidenes satsing på samferdsel, vi får mer politi i gatene, og vi får økt pasientbehandling og valgfrihet i sykehusene.
Aarebrot mener Siv Jensen og Erna Solberg «viser en total ufølsomhet for hvordan man lanserer politikk».
– Regjeringspartiene har gitt KrF og Venstre en vanvittig legitimitet når de nå må rydde opp i dette i forhandlingene. Selv om alle mener arbeidslinjen er fornuftig, at det skal lønne seg å jobbe, er det hele profilen på budsjettet som er feil. Ingen markedsføring i verden kunne reddet dette budsjettet, sier Aarebrot.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.