I januarmålingen får Fremskrittspartiet en oppslutning på 10,2 prosent. Det er den dårligste noteringen Sentio har målt for partiet siden meningsmålingsinstituttet startet med disse målingene i 1997.
Mistet halvparten
Samtidig som oppslutningen er på et bunnivå, viser partimålingen at ingen partier har mer illojale velgere enn Frp. Av dem som stemte Frp ved valget, er det bare 50 prosent som sier at de ville stemt på partiet i dag. Frp har med andre ord mistet halvparten av velgerne som stemte Frp ved valget. Riktig nok har noen nye kommet til, slik at oppslutningen om partiet ikke er halvert.
Til sammenligning er lojaliteten blant dem som stemte Arbeiderpartiet, på over 90 prosent.
Januarmålingen ble tatt opp i forrige uke, da tvangsflytting av mulla Krekar, retur av asylbarn og endringer i arbeidsmiljøloven var blant sakene som preget den politiske debatten. Regjeringens problemer med å få kastet ut Krekar får deler av skylden for Frps dårlige oppslutning, mener flere stortingsrepresentanter DN har snakket med. Også statsbudsjettet, som fikk kritikk for å være usosialt, får mye av skylden.
– Målingstallene er kanskje et utslag av Krekar-saken. Det har vært mye styr, vi har ikke fått til det vi ville, sier Frps stortingsrepresentant Kenneth Svendsen.
Frps Gjermund Hagesæter tror Høyre-Frp-regjeringen også rammes av åpen, indre diskusjon.
– Det er lenge siden Norge hadde mindretallsregjering – hvor konfliktene blir synlige. Så var nok hverken statsbudsjettet eller Krekar valgvinnere, sier Hagesæter.
Østfold-representant Erlend Wiborg (Frp) mener statsbudsjettet har dratt Frp mer ned.
– Opposisjonen skapte et inntrykk av usosial profil – også av uførereformen som Ap selv foreslo og som ble enstemmig vedtatt i Stortinget. Nå i januar kom de første trygdeutbetalingene – folk ser at det ikke er så ille som Ap hevdet, sier Wiborg.
Veldig store utslag
Ved stortingsvalget i september 2013 fikk Frp en oppslutning på 16,3 prosent og 29 mandater. Hvis det hadde vært valg i dag, ville ti av Frp-mandatene røket ut, ifølge målingen.
– Når vi sammenligner med valget, begynner utslagene å bli veldig store, sier valgforsker og professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.
Han påpeker at det ikke er så store endringer i tallene fra måned til måned, men at det nå begynner å avtegne seg en klar tendens, der regjeringspartiene mister oppslutning.
– Etterhvert som vi får nye tall og tendensen strekker seg over lengre tid og ser ut til å være systematisk, så er det klart at dette er ikke godt nytt for regjeringspartiene, sier Aardal.
Høyre får en oppslutning på 23,4 prosent i målingen og ville mistet seks av sine 48 stortingsmandater. Samtidig er Høyre partiet som går mest frem, sammenlignet med desembermålingen. Partiet kan skilte med en fremgang 2,1 prosentpoeng.
Misfornøyd
Regjeringspartiene samlet klarer likevel ikke å løfte seg igjen etter nedturen i etterkant av at Frp-leder og finansminister Siv Jensen la frem statsbudsjettet i oktober.
– Da statsbudsjettet kom, var det en del kommentarer, særlig fra Frp, om at bare man fikk forklart tingene, så ville man nok se en endring i oppslutning. Men man har tydelig vis ikke klart å forklare for velgerne foreløpig, sier Aardal.
Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier at partiet selvfølgelig er misfornøyd med tallene.
– Vi må arbeide enda hardere med å få frem vår politikk, sier han.
Nesvik tror ikke det er enkeltsaker som asylbarn eller Krekar som forklarer Frps dårlige meningsmåling.
– Den som har regjeringsmakt får alltid en dupp på målingene. Trenden er at Frp har ligget mellom 10 og 12 prosent i mange måneder på ulike målinger, sier han.
– Etter målingen er Frps velgerlojalitet også dårlig?
– Men våre velgere har ikke gått til andre partier. De har for det meste satt seg på gjerdet. Der er de lettere å få ned igjen, sier Nesvik.
I målingen får samtidig Arbeiderpartiet en oppslutning på 42,7 prosent.
– Hvorfor tror du Arbeiderpartiet og partileder Støre gjør det så bra?
– Støre holder kjeft, sitter stille i båten. Han er best til å stille opp i bokprogrammer og ved andre hyggelige medieanledninger. Fordelaktig medieoppmerksomhet hjelper, men vi får ham ikke til å diskutere politikk, sier Nesvik.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.