Bedrifter som investerer mer i å tilrettelegge for god og sunn mat på arbeidsplassen, vil ikke bare få sunnere og mer tilfredse ansatte – men også økonomisk gevinst, mener eksperter.

Utviklingen går i riktig retning. Likevel er det fortsatt, ifølge Helsedirektoratet, «klare ernæringsmessige svakheter» ved det norske kostholdet.

At dette går utover den enkeltes liv og helse, er åpenbart. Mindre selvsagt er det at hele samfunnet – og næringslivet – rammes, på måter som kan måles i kroner og øre.

Arbeidstagere som spiser sunt presterer nemlig bedre på jobben, og er mindre sykemeldte, viser en rekke studier. Sammenhengen mellom kosthold og sykefravær er fastslått blant annet av Verdens helseorganisasjon (WHO).

I Norge koster sykefravær bedrifter 2 600 kroner om dagen, ifølge en rapport SINTEF gjorde i 2011. Det tilsvarer 13 000 kroner per arbeidsuke – ekskludert lønnsutgifter.

Arbeidsgiver bør tilrettelegge

Investerer du i gode råvarer og gjør litt ut av jobb-lunsjen, vil du tjene på det over tid. Det mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Investerer du i gode råvarer og gjør litt ut av jobb-lunsjen, vil du tjene på det over tid. Det mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø
– Veldig mange spiser en stor andel av dagens måltider i kantina. Mange tar frokost, de spiser i alle fall lunsj, og det blir gjerne et eller to mellommåltid, sier Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus.

Det som tilbys av mat på arbeidsplassen har derfor mye å si for de ansattes kosthold mer overordnet, mener hun.

– Det er selvsagt ikke bare hva en spiser på jobb, men totaliteten av kostholdet som er viktigst. Men når det er lett å gjøre sunne valg på jobben, er det lettere å leve sunt generelt, sier Sundfør.

Konsekvenser for næringslivet

Det en spiser er utslagsgivende både for ansattes prestasjonsnivå i det daglige, og deres risiko for lengre sykefravær.

Hadde hele befolkningen fulgt Helsedirektoratets kostråd gjennom et livsløp, anslår de at reduksjonen i produksjonstap fra sykefravær, uførhet og død kunne gitt en økning på seks milliarder kroner i årlige skatteinntekter. Det går frem i rapporten «Utviklingen av norsk kosthold 2016».

Det er samtidig bare en brøkdel av den totale, potensielle samfunnsgevinsten. De anslår nemlig at vi i snitt kunne levd og arbeidet i to år lenger – blant annet fordi et riktig kosthold reduserer risikoen for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes.

Viktig med god lunsj

Tine Sundfør oppfordrer bedrifter til å legge til rette for et utvalg av grønnsaker og frukt, grove nok brød og sunt pålegg – samt at varmmaten bruker rene fileter av kjøtt, fisk og fugl.

– Oppblanda kjøttprodukter, som farser og så videre, kan holde kostprisen nede. Men hvis du heller investerer i sunn mat med gode råvarer, er jeg ganske så overbevist om at du vil kunne se det på bunnlinja over tid, sier ernæringsfysiologen.

Det går på sykefravær, men også produktivitet, påpeker hun – fordi god mat dagen gjennom slår bra ut på prestasjon og konsentrasjon.

Det er bare bra med noen mellommåltider gjennom dagen – om du spiser riktig. Setter du frem usaltede nøtter, frukt og bær i stedet for sjokolade og kjeks, er det enkelt for de ansatte å gjøre sunne valg.
Det er bare bra med noen mellommåltider gjennom dagen – om du spiser riktig. Setter du frem usaltede nøtter, frukt og bær i stedet for sjokolade og kjeks, er det enkelt for de ansatte å gjøre sunne valg. Foto: Åsmund Holien Mo / Kolonial.no

Det siste støttes blant annet av en stor, amerikansk studie, ledet av Ray Merrill fra Brigham Young University og publisert i tidsskriftet Population Health Management i 2012, som så på 20 000 ansatte fordelt på tre separate bedrifter. Her gikk det frem at ansatte med dårlig kosthold hadde hele 66 prosent større sannsynlighet enn andre for å rapportere om tap i produktivitet på jobben.

Gjør endringer sammen med de ansatte

Allerede oppgir ni av ti norske ledere at riktig ernæring er viktig for de ansattes helse og sykefravær. Samtidig er det noe færre, seks av ti, som er opptatt av de ansattes kosthold, viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort på oppdrag fra Kolonial.no.

Kolonial.no har lansert begrepet «Lunsjonomics» for å øke bevisstheten og kunnskapen om dette. Det omfatter retningslinjer og tips, ferdige handlelister og mer enn 800 oppskrifter – som skal gi friskere og mer produktive ansatte. Uten at du må involvere konsulenter eller omstrukturere bedriften.

Det kan handle om enkle grep som å sørge for bedre råvarer, mer fristende smaker og presentasjoner, og å ha friskt vann tilgjengelig fremfor brusautomater.

Hvorfor Kolonial.no?

• Bedre bruk av tiden deres
• Utvalg som et supermarked
• Ferdige handlelister, tips og oppskrifter
• Levering før lunsj, alle hverdager, fra 39,-
• Bestill før 16.00 for levering neste arbeidsdag
• Har vunnet alle pristester gjort av større, seriøse medier i 2016
• Ingen minimumshandel eller bindingstid
Les mer om bedriftstilbudet fra Kolonial.no

Tine Sundfør legger vekt på å involvere de ansatte og gi god informasjon, om du vurderer å legge om mattilbudet i bedriften din.

– Fjerner du pølsene på fredager uten videre, kan du risikere at det slår negativt ut, sier Sundfør, og legger til:

– Dette er noe dere må gjøre sammen.

Les mer om bedriftstilbudet fra Kolonial.no og Lunsjonomics.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av .