Styrer svømmehallen via en smartklokke
Gjennom ny teknologi bruker svømmehallen i Asker 45 prosent mindre energi. Bak løsningen står selskapet Guard Automation som nå kjemper om tittelen Norges smarteste industribedrift.
Gjennom ny teknologi bruker svømmehallen i Asker 45 prosent mindre energi. Bak løsningen står selskapet Guard Automation som nå kjemper om tittelen Norges smarteste industribedrift.
– Det vi er mest stolt av i dette bygget, er at vi har fått alle delsystemene til å kommunisere inn til en sentral driftskontroll. Når det målet er nådd kan alle deler av oppvarming, strømforbruk og vanntemperatur følges og endres via én skjerm, sier prosjektleder Jon Egil Ek i Guard Automation.
Holmen Svømmehall i Asker ble nylig kåret til «Norges beste bygg» og her er alt fra ventilasjon, varme og vann digitalisert. Det gjør at driften av den nye svømmehallen kan optimaliseres og driftes mer effektivt.
Arbeidsleder for Askerbadene Alex Jahanfar har for tiden en smartklokke til uttesting. Med den blir de viktigste opplysningene tilpasset en app på skjermen til en vanntett sportsklokke.
– Når alle badevaktene får den, kan vi følge med på vann- og lufttemperatur på klokken og få varsel dersom noe ikke er som det skal, sier han.
Det gjør at det blir enkelt å ha full kontroll over badetemperatur, luftfuktighet og alt annet som skjer i bygget.
Les også: Forutser fremtiden med digital teknologi – og kan spare kundene for millionerEk understreker at systemet er fleksibelt og at det handler om å tilby smarte løsninger:
– Vi evner å samarbeide med andre entreprenører på tvers av leveransene, slik at vi kan få systemene til å virke sammen på en optimal og effektiv måte. Vi er åpne for de samarbeidsformer som må til i et prosjekt, og internt for å optimaliseres prosess og funksjon.
Løsningene handler ikke om å tilby spennende gadgets, men om sikkerhet og effektivitet.
– I en svømmehall er en utfordring at det er mange ulike brukere, med helt ulik innsikt i systemene. Det kan være en pensjonist som er badevakt eller en ungdom som er god til å svømme. Presentasjonen av systemet må dermed være selvforklarende. Et flytskjema sier dem lite, men fargekoder i en intuitiv visning er lett å forstå. Hvis noe er utenfor normal endres visningen til rød, når alt er normalt er det grønt og fint.
Kan bli mer effektiv
Jakten på Norges smarteste industribedrift arrangeres av Norsk Industri og Siemens. Målet med konkurransen er å finne bedriften som har gjort smarte grep som gjør at bedriften klarer å levere konkurransedyktige løsninger i et krevende marked, og samtidig vise hvordan de selv har igangsatt tiltak som gjør sin egen bedrift mer effektiv.
– Digitalisering og automatisering har potensialet til å gjøre vareproduksjon så effektiv at industri tjener på å flytte tilbake til Norge, sier jurymedlem Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI.
Skulle flere kjent til det smarte din bedrift gjør? Les mer om konkurransen her!
Sjekker alt via en smartklokke
Ek forteller at selskapet legger stor vekt på designen av produkter som leveres, og integrerer kundetilpassede og nettverkstilkoblede komponenter, programvare, ingeniørtid og tjenester. Helheten gjør at byggets tekniske anlegg og energihåndtering fungerer effektivt, via energireduksjon, økt komfort, og bedre brukeropplevelser.
– Problemet er ofte at man har kjøpt ventilasjon ett sted og varmepumpe et annet sted. Styringssystemene leveres av leverandøren, og er delvis elektrikerens oppgave, delvis leverandøren av ventilasjon. Dermed kobles det ikke sammen, man ser ikke sammenhengene og får ikke analysene som gjør at man kan optimalisere driften, sier Ek.
Les også: Her lades lastebilen mens den kjører – snart kan det bli virkelighet på norske veierI svømmehallen kan badevakten for eksempel nå enkelt sjekke på stedet, hvis noen hevder at luften er for dårlig eller at badevannet er for kaldt – alt gjennom en smartklokke. Om energiforbruket skulle overstige forventningene over tid, eller bli enda bedre enn forventet, kan årsaken finnes i de innsamlede dataene.
– Vi vil inn i prosjektene så tidlig som mulig. I samarbeid med kunden kan vi finne ut hvilket problem eller hvilken utfordring de ønsker å løse, og se om det finnes andre måter å løse det på, enn de tradisjonelle.
Ønsker du å lære mer om hva som kjennetegner de smarteste industribedriftene i Norge?
Velkommen til Smart Industrikonferansen 2018 – Verdiskaping til å leve og lære av.
Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.
Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.