Jarand Rystad startet eget konsuletselskap for ni år siden. I fjor omsatte selskapet for 66 millioner, og nå er det blitt samarbeidspartner for tungvektere som amerikanske energimyndigheter EIA, Det internasjonale energibyrået IEA og Opec.
Nøkkelen er en oversikt over verdens olje- og gassfelt som ingen tidligere har klart, eller orket, å lage. Alle verdens 68.000 olje- og gassfelt og leteområder er med, og informasjonen oppdateres kontinuerlig. Rystad Energy gjør egne vurderinger på feltenes kvalitet og sannsynlige kostnad per produserte oljefat. De er helt alene om å estimere fremtidig leteresultater for alle letelisenser.
Kunnskapen denne oversikten gir er så unik at den nå blir grunnlag for tallene i rapportene som hver gang de kommer påvirker hele verdens energihandel.
- Det siste halvannet året er vi blitt veldig annerkjent av disse internasjonale organisasjonene, sier han beskjedent.
Når neste IEA World Energy Outlook kommer i november har Rystad vært viktig samarbeidspartner og premissleverandør, og Jarand Rystad tror IEAs sjeføkonom Fatih Birol er «takknemlig» for Rystad Energys bidrag til oljeproduksjonsprognosene.
- Minst mulig synsing
Rystad selv mener suksessen skyldes grundig arbeid.
- Vi har bygget sten på sten, faktabasert og med minst mulig synsing. Vi har jobbet mer fundamentalt enn det andre har gjort, sier han.
Men også betingelsene i et land der 250.000 mennesker har jobber i oljerelatert virksomhet har vært med på å gjøre det mulig.
- Det er gode muligheter for å få god akademisk arbeidskraft i Norge. Det er status å jobbe i oljebransjen, så vi kan tiltrekke oss de aller beste. Slik er det ikke overalt, sie han.
Mens det i Norge oppfattes som spennende å jobbe med fossile energikilder som olje- og gass, er det lite akademisk interessant andre steder der oljebransjen har frynsete rykte eller dårlige utsikter.
- I Norge er det mange av de mest ambisiøse studentene som føler at dette er en interessant bransje. I USA er det for eksempel ikke så lett å få tak i flinke folk til oljesektoren. De vil heller jobbe andre steder, sier Rystad.
Det blir stadig flere pulter i kontorlandskapet på Aker Brygge. Antall ansatte er nå på 55 i Oslo, Houston, New York, Malaysia, Moskva og London, og noen titalls kontraktsansatte i India som jobber med å oppdatere de omfattende databasene.
Ser gjerne mer fakta i diskusjonen
Denne uken presenterte Jarand Rystad rapport om den globale og nasjonale olje- og gassproduksjon under et lavutslippsscenario i tråd med FNs togradersmål for Miljødirektoratet, presse og andre klimainteresserte.
- Jeg trodde egentlig at togradersscenariet var et veldig urealistisk scenario, men jeg synes denne studien viser at det ikke er så vanskelig å få til. Det er del tegn på at man kan komme dit likevel, basert på ren økonomisk logikk. Man trenger kanskje ikke iverksette så veldig drastiske tiltak, sier Rystad, men understreker at det er en liten vei igjen å gå foreløpig.
Regnestykket viser for eksempel at klimakravene nås automatisk på en oljepris på 85-90 dollar fatet, og at reduksjon i den svært forurensende kullkraften betyr desidert mest.
Rystads kjernekunder er olje- og gassindustrien, og han var ikke så bevandret i Miljødirektoratets ganger før lavutslippsoppdraget kom. Da han først kom innenfor, var ikke de offentlige budsjettene helt i tråd med bestillingen.
Med Jarand Rystads presisjonsnivå var oppgaven enorm:
- Det var arbeidskrevende for oss å gjøre, men det var interessant problemstilling. Vi ville gjerne levere godt. Derfor la vi litt mer teaminnsats i det enn det budsjettet fra direktoratet tilsa, sier han.
- Det er jo blitt et aktuelt tema i valgkampen hvordan Norge skal bli et lavutslippssamfunn. Er det et bidrag?
- Dette arbeidet ble gjort i vår, før det ble et tema i valgkampen. Men jeg er opptatt av en faktabasert tilnærming til temaet. Det er ekstremt viktig i klimadebatten, og jeg må si at jeg har hørt en del utsagn som ikke er helt faktabasert. Jeg er glad hvis det kan være med på å gjøre diskusjonen mer faktabasert, og hvis man kan avklare en del spørsmål som gjør at folk kan tenke klart, sier Rystad.
Mer som må undersøkes
Etter å ha satt seg godt inn i klimamålene, brukte Jarand Rystad møtet med nasjonens klimaelite til å be om svar på sentrale spørsmål.
- Vi trenger å få på plass et mer dynamisk bilde av hva som skjer ved forskjellige politisk bestemte endringer, sier han.
Rapporten tar ikke stilling til hvilken politikk som skal sikre at man kommer i mål med å redusere energibruken så den faller under utslippsbudsjettet. Det som oftes nevnes er en global pris på CO2.
- Jeg tror det er mest effektivt å skattelegge kull direkte i stedet for å jobbe med kvoter, for man klarer ikke beregne kvoter. Det er i alle fall erf#229en. Man må i alle fall se på alternative virkemidler og vi vet at kull er ganske ille når det gjelder CO2-utslipp, sier han.
Han mener også at det er en rasjonell metode å avgiftsbelegge energikrevene produksjon av energi, så man gir et incentiv for å redusere energibruken i energiproduksjon.
- Det vil gjelde alle energiformer. Hvis man reduserer energiforbruket fra fem til tre prosent for nye felt i Norge, så er jo det også en stor gevinst, sier han.
Oljesand bruker for eksempel 30 prosent av energien på produksjonen.