Dollaren handles mandag morgen på sitt laveste nivå på én måned. Dollar-indeksen falt med 1,7 prosent i uken som gikk. Indeksen måler dollaren mot valutaene til USAs viktigste handelspartnere.
Siden torsdag i forrige uke har dollaren blitt nærmere 15 øre svakere mot kronen. En dollar koster mandag morgen 8,43 kroner, mens du i forrige uke måtte ut med 8,60 kroner for en dollar.
Det betyr ikke minst at nordmenn på sommeferie i USA får litt mer for pengene.
Følg valutakursene med DN Investor
Utsetter renteheving
Svekkelsen i dollarkursen kommer etter at valutahandlere har skjøvet på sine forventninger om en renteheving fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) til september neste år, skriver Bloomberg News.
Flere økonomer viser til at fredagens amerikanske bnp-tall viste seg å komme inn langt svakere enn ventet. I andre kvartal var USAs årlige vekst i bruttonasjonalproduktet på 1,2 prosent. På forhånd var det ventet en årlig vekst på 2,6 prosent.
- Den svake utviklingen i økonomisk vekst er nok et skjær i sjøen for en eventuell renteheving fra Fed i september, skriver sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport mandag.
Kan svekkes ytterligere
Dollarindeksen er i morgentimene mandag lite endret, etter å ha falt med 1,7 prosent i løpet av uken som gikk. Dette er det største ukentlige fallet siden april.
Investeringsbanken Morgan Stanley advarte om at det verste ikke er overstått for dollar, ettersom økonomien vil kunne svekkes ytterligere.
- Bnp var en massiv bom, og jeg er ikke overrasket over det voldsomme salgspresset som oppsto i dollar. Den umiddelbare risikoen for øyeblikket er at dollar skal svekkes ytterligere, som følge av det modererte synet på den pengepolitiske innstrammingen, sier Thomas Averill, administrerende direktør i Rochford Capital i Sydney, til Bloomberg News.
Mindre sannsynlig med renteheving
Due Andresen i Handelsbanken Capital Markets viser til at Fed, ved sitt rentemøte i forrige uke, ga uttrykk for at en renteheving i september var mer sannsynlig enn tidligere antatt.
- Fed sa blant annet at kortsiktig risiko har avtatt, noe som antakelig viser til mindre turbulens som følge av Brexit enn tidligere fryktet, skriver sjeføkonomen.
Imidlertid sa den amerikanske sentralbanken at en renteheving er avhengig av en fortsatt bedring i arbeidsmarkedet, og at inflasjonen tar seg opp mot målet.
- Gitt at den økonomiske utviklingen ved utgangen av andre kvartal var vesentlig svakere enn ventet, synes dermed en renteheving i september langt mindre sannsynlig igjen, skriver Due Andresen.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets viser i sin morgenrapport til at markedet kun priser inn en tredel sannsynlighet for en renteheving fra Fed i år.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
2.000 nordmenn har ferieleilighet i Tyrkia: - Kunne velge mellom en litt sliten treroms eller en strøken penthouse-leilighet
Airbnb i Norge: - Folk lurer på om det lønner seg å leie ut på fulltid
Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her (DN+)
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.