Valutakommentar: Dollaren har gått markert sterkere det seneste døgnet etter ny uro i markedet.
Dollaren står nå i 6,0023 kroner mens euroen handles for 8,1995 kroner.
Dollaren er dermed på sitt høyeste nivå på seks måneder, etter å ha styrket seg merkbart mot euro etter økt uro rundt gjelden i flere euro-land.
Torsdag kom dessuten rentebeslutningene fra både Den europeiske sentralbanken (ESB) og Bank of England, hvor begge bankene, som alle ventet, holdt renten uendret. Bank of England valgte samtidig å holde sitt tilbakekjøpsprogram av verdipapirer uendret på 200 milliarder pund.
Frykten sprer seg
Også øvrike markeder er påvirket av nye bekymringer rundt statsgjelden i Hellas, Portugal, Irland og Spania.
Les også: - Uheldig for norsk økonomi
"I begynnelsen var det Hellas' finanser som var i fokus, og frykten for mislighold førte til stor bevegelse i markedene. Frykten har nå startet å spre seg, og investorer snur sitt fokus mot Portugal som er utpekt som den nest svakeste økonomien etter Hellas", skriver Roubini Global Economics i morgenrapporten tirsdag.
De viser også til en nyutstedelse av portugisiske statsobligasjoner torsdag, hvor provenyet ble redusert fra 500 til 300 millioner euro grunnet høye renter.
Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i ESB fikk torsdag spørsmål rundt økonomien i Hellas. Ifølge Nordea Markets svarte han som ventet, og sa at stabilitets- og vekstprogrammet de har lagt frem er tilfredsstillende.
-Trichet overbeviste meg ikke. Hvor tror han gresk-, spansk og portugisisk økonomi er om tre år fra nå? Deres alvorlig grep vil tynge euroområdet samlet sett, sa Stuart Thomson i Ignis Asset Management til Bloomberg News.
Også visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i Norges Bank kommenterte uroen i markedet.
- Statsgjelden i Hellas skaper uro, og det er usikkerhet rundt det som skjer i USA og Kina. I tillegg er det en viss usikkerhet knyttet til hvordan det som skjer i Kina vil påvirke den amerikanske økonomien, sa han under et foredrag fredag.
Fredagens fokus rettes mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten som publiseres klokken halv tre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.