Dollaren er under press om dagen, mens euroen fremstår som vinneren.

- Dollaren er nå på sitt svakeste mot euroen på åtte måneder, sier valutaanalytiker Camilla Viland til DN.no.

En dollar handles nå til 1,386 mot euro, mens den koster rett i underkant av 5,80 kroner.

Bare siden igår morges har dollaren svekket seg 1,5 prosent mot euro.

Nye støttekjøp?
Det er blant annet spekulasjoner omkring nye kvantitative lettelser som svekker den amerikanske valutaen.

- Dollaren er preget av spekulasjoner om hvorvidt den amerikanske sentralbanken vil signalisere at de vil kjøpe mer verdipapirer for å holde renten nede og stimulere økonomien på den måten, sier Viland.

Metoden sentralbanken eventuelt vil benytte er såkalte kvantitative lettelser. I praksis betyr det at sentralbanken trykker penger som den bruker til å kjøpe opp gjeld i markedene. På denne måten forsøker banken å presse rentene som bedrifter og forbrukere betaler ytterligere nedover.

Økt press
Fed har allerede kjøpt store mengder verdipapirer, og har signalisert at det kan komme flere kjøp.

- Spekulasjonene fikk nok ytterligere næring igår etter at Japan hadde sitt rentemøte. Den japanske sentralbanken melder at de vil kjøpe aktiva, og det øker spekulasjonene om hvorvidt andre sentralbanker vil gjøre det samme, sier valutaanalytikeren.

Bank of Japan kalte selv tiltakene "omfattende pengepolitiske lettelser".

Les: Yen-kursen raser etter nye krisetiltak i Japan og Krutt på Nikkei-indeksen

Euroen "vinner"
Viland peker på at den engelske sentralbanken har rentemøte i morgen, og at trykket vil øke på dollaren dersom også de melder at de vil gjennomføre kvantitative lettelser.

- Hvis Bank of England kommer med signaler i den retning så øker kanskje sannsynligheten for at også USA vil innføre nye kvantitative lettelser, sier Viland.

Ifølge Viland fremstår euroen som en slags "vinner" i valutamarkedet for tiden, fordi eurosonen er et område der markedet ikke venter ytterligere inngripen nå.

Vil unngå ny nedgang
Det er imidlertid ikke bare andre lands inngripen i egen økonomi som har gitt økt press på dollaren. De amerikanske nøkkeltallene har også vært på den svake siden i det siste, og det bidrar til å øke sannsynligheten for at sentralbanken må inn med enda mer stimuli for å øke farten.

- Det siste amerikanske myndigheter vil ha er en dobbeldipp, og utviklingen i nøkkeltallene har vist at oppgangen er sårbar, sier Viland.

Under det forrige rentemøtet 21. september var den amerikanske sentralbanken klar på at de setter i gang seddelpressen igjen om nødvendig. Sentralbanken sa i sin melding at den frykter deflasjon og at den vil spøryte inn mer penger i økonomien dersom det må til for å få fart i den økonomiske veksten.

Les mer om signalene fra Fed: Frykter deflasjon

Døren på gløtt
De siste dagene har sentralbanken gjentatt at de står parat dersom de må.

William Dudley, som er sjef Federal Reserves regionale New York-kontor og nestleder i sentralbankens rentekomité, la fredag i forrige uke ikke skjul på at sentralbanken vurderer nye lettelser.

- Det er grunnlag for ytterligere lettelser med mindre de økonomiske utsiktene i løpet av ikke alt for lang tid utvikler seg slik at jeg blir sikker på at vi vil se bedre utvikling både i arbeidsmarkedet og for inflasjonen, sa William Dudley.

- Og mandag denne uken sa sentralbanksjef Ben Bernanke at de tidligere har hjulpet den amerikanske økonomien ved å kjøpe verdipapirer, og at flere kjøp vil hjelpe ytterligere. Han har dermed hvertfall ikke utelukket nye kjøp, jeg vil si at han har døren på gløtt, sier Viland.

Neste rentemøte i den amerikanske sentralbanken er 3. november.

- Vi har lenge holdt en knapp på at USA ikke vil komme med ytterligere slike tiltak, men sannsynligheten for at det vil skje øker, sier Viland.

Les også: Frykter ny amerikansk nedtur

- Stor fare for ny resesjon i USA

- Dette blir K-A-O-S

- "Spooky" utvikling

- USA kan gå konkurs innen 2020 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.