Heins overleverte sin akkreditering i en audiens på Slottet torsdag formiddag og tok dermed fatt på jobben som ambassadør i Norge. Heins, som ga store pengesummer til president Barack Obamas valgkamp, sier seg enig med Obama:
- Obama har sagt at det amerikanske folk vet at det er en alvorlig jobb å være president, det er svært viktige beslutninger som skal tas, det er en tøff jobb som krever en stødig hånd, sier Heins.
Han mener den sittende presidenten har jobbet hardt og vist god dømmekraft, og påpeker:
- Obama mener at folk vil innse at det er den typen lederskap vi trenger videre. Jeg er enig med ham, sier Heins.
- Ekstreme utspill
Den 68-årige advokaten, som har jobbet både med menneskerettigheter og torturofre, har lite til overs for Trumps utspill om å utestenge muslimer eller bruke tortur i kampen mot terror. Han mener det handler om å vekke oppsikt.
- Dersom du er villig til å komme med ekstreme utspill tiltrekker du deg mye journalistisk oppmerksomhet. Da trenger du ikke å kjøpe oppmerksomhet, sier han, og påpeker at det er vanskelig å få mediene til å dekke en tolv punkts plan mot arbeidsløshet eller andre tunge politiske saker.
At Trump tilsynelatende nyter stor popularitet, handler mer om hvilken fase valgkampen er inne i, mener Heins. Det er ikke velgere flest som deltar på valgmøter og primærvalg. Bildet vil bli svært annerledes når den store massen av sentrumsvelgere får si sitt, mener han.
Lang ambassadør-pause
Heins og kona, advokatkollegaen Stacey Mills, flyttet fra den «norske» delstaten Minnesota og inn i ambassadørboligen i Oslo for en snau uke siden. Da hadde posten stått tom i to og et halvt år. Obamas førstevalg til ambassadør, George Tsunis, trakk seg etter å ha tabbet seg ut i en utspørring i Senatet. Heins ble nominert i mai fjor, men republikanerne forsinket godkjenningsprosessen, inntil han omsider ble utpekt i februar.
Ambassadøren selv understreker at det ikke sier noe om forholdet mellom Norge og USA at det ikke har vært noen amerikansk toppdiplomat i Oslo på lang tid.
- Det er et fantastisk, varmt forhold, sier han og viser til det gode forhold mellom utenriksministrene John Kerry og Børge Brende.
Mondale som mentor
Ettersom han er politisk utnevnt, er det et stort spørsmål hvor lenge han og kona får bli i Norge. Kanskje må de reise hjem så snart en ny president er på plass i Det hvite hus.
- Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir her. En av Norges store sønner er Walter Mondale, som er en politisk leder i Minnesota. Han har vært en mentor for meg, og hans syn er at det normale ville være at ambassadøren får bli, selv om administrasjonen endrer seg. Både senatet og utenriksdepartementet mener forsinkelsen har vært uheldig og at det ville vært nyttig å slippe ha et slikt hull. Kanskje vil jeg være her også etter at en ny president er innsatt, sier Heins. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.