Rett før Wall Street stengte i dag falt Dow Jones under den symbolsk viktige grensen på 10.000 poeng. Med bare to poengs margin klarte indeksen å krype over grensen da bjellen ringte like etter.

Men det forandrer ikke mye på bildet av en helsvart, eller helrød om du vil, dag på aksjemarkedet i USA.

De amerikanske aksjemarkedene falt kraftig fra start torsdag, blant annet tynget av økt frykt for budsjettunderskuddene i Hellas, Spania og Portugal.

- Det er mye usikkerhet der ute. Investorer hadde inntrykk av at Hellas ikke var så alvorlig, men sånn er ikke lenger. Hvis Hellas fortsatt har problemer kan man dra en rett linje til lignende land med lignende problemer, sier aksjestrateg John Haynes i Rensburg Sheppards til Bloomberg News.

Les mer om problemene i Portugal:
Investorene angriper Portugal
Rentene i Portugal reagerer

Børsen i Oslo hadde også årsverste i dag, med en nedgang på tre prosent: - Markedene fikk den store skjelven

Knusende råvareslag
Også børsene i London, Paris og Frankfurt sluttet ned mellom to og tre prosent, mens Spania og Portugal måtte tåle nedgang på rundt fem prosent.

Råvareprisene går samme vei som børsene. Oljeprisen er ned fire dollar, eller fem prosent. Gull falt 4,3 prosent, den største nedgangen på en dag på over ett år.

Markedene mistet fotfestet etter at statstikk viste at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) ble 480.000 pr 30. januar sammenlignet med et estimat på 455.000 personer. Det var langt dårligere tall enn ventet, og bidro til å spre panikk i aksjemarkedene som var åpne.

Den store frykten er at fredagens viktige arbeidsmarkedstall i morgen, skal være like ille som økningen i antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i dag kan gi forvarsel om.

Les saken: Ledighetssjokk i USA

Boeing falt 3,5 prosent etter at Airbus uttalt at etterspørselen kommer til å være svak de neste to årene.

Les også: - Nedgang i flybransjen til 2012

En av de store taperne i finanssektoren er Mastercard som så ti prosent av aksjeverdiene fordunste på svært skuffende tall.

International Council of Shopping Centers har torsdag opplyst at salget hos amerikanske detaljister steg tre prosent i januar, mot en ventet oppgang på en prosent.

Men den positive nyheten druknet fullstendig i usikkerheten som nå har oppstått rundt Europas og USAs økonomiske helsetilstand.

Sluttkurser på Wall Street, torsdag:

Les også: Dubai oppdager nye oljefelt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.