Professor Nouriel Roubini ved Stern School of Business ved New York University advarer mot å tro at nedgangstidene i verdensøkonomien allerede er over.

Roubini er mest kjent som mannen som allerede i 2006 kom med en svært detaljert spådom om finanskrisen som etter hvert skulle treffe verdensøkonomien med voldsom styrke.

Den treffsikre professoren har senere fått tilnavnet "Dr. Doom".

Nedgang i 20 måneder
Krisen startet i USA året etter at Roubini kom med sin spådom. Den amerikanske økonomien har vært i resesjon siden desember 2007. Senere har den økonomiske krisen spredd seg til store deler av verdensøkonomien.

Selv om man nå kan se flere tegn til at nedturen i både USA og i resten av verden er i ferd med å bremse opp, advarer Roubini mot å tro at nedgangstidene allerede er over.

- Dessverre kan denne oppfatningen være like feil nå som oppfatningen om V-formet konjunkturnedgang har vært tidligere, skriver Roubini i Dagens Næringsliv mandag.

Økonomene var lenge uenige om hvordan krisen ville utvikle seg. Den ene siden ventet en V-formet vekstkurve i USA med rask nedgang og opptur som var frikoblet fra resten av verdensøkonomien.

Roubini var blant økonomene som trodde på en U-formet resesjon på rundt 24 måneder i den amerikanske økonomien og at nedturen ikke ville være frikoblet fra resten av verden.

Kan gi ny resesjon
Nå peker peker på spesielt to faktorer som kan føre til en ny resesjon, et W-formet konjunkturforløp.

- Avviklingen av de pengepolitiske og finanspolitiske lettelsene kan bli rotet til, fordi politikerne kan klandres samme hva de gjør. Olje-, energi- og matpriser kan stige raskere enn det fundamentale, økonomiske forhold tilsier, og kan drives enda høyere av alle pengene som jakter på verdifulle eiendeler, påpeker Roubini.

Han minner om sjokket som fjorårets rekordhøye oljepris førte til og som til slutt var med på å sende verdensøkonomien nedover.

- Verdensøkonomien kan ikke stå i imot et nytt sjokk dersom spekulative krefter driver oljen opp mot 100 dollar per fat nå, konstaterer Roubini.

Han tror rallyet i aksjemarkedene og i råvaremarkedene kan ha kommet altfor tidlig i fforhold til bedringene i realøkonomien.

- I såfall er en korreksjon ikke langt unna, slår professoren fast.

Vekst under trend
Roubini peker på at nøkkeltall fra USA og i en hel rekke andre industrialiserte land tyder på at nedgangstidene ikke er over. Og han tror uansett veksten i de industrialiserte landene vil være under trend i minst et par år.

Han viser blant annet til at husholdningene må nedbetale gjeld og spare mer, noe som vil redusere forbruket i mange år fremover. Privat konsum og investeringer kan også bli rammet av mangelen på robust kredittvekst

Han mener bedriftenes investeringer sannsynligvis ikke vil øke siden de står overfor overkapasitet. Og offentlig sektors gjeldsopptak, på grunn av budsjettunderskuddene, kan fortrenge forbruksveksten i privat sektor.

Roubini peker på at etterspørselen i privat sektor, og særlig i forbruket, er svak eller fallende i land med store underskudd, som USA, Storbritannia, Spania, Irland, Australia og New Zealand.

- Samtidig øker det ikke raskt nok i land med overskudd, som kiina, Japan og Tyskland, ikke raskt nok til å kompensere for eksportnedgangen som de samme landene opplever nå, skriver Roubini.

Dette er en nedgang i samlet etterspørsel som sammeholdt med overkapasitet på tilbudssiden, kommer til å hindre en robust bedring i verdensøkonomien, mener professoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.