Oljeprisen har steget kraftig som følge av opptøyene i Egypt og Tunisia. Prisen på nordsjøolje brøt gjennom den psykologiske 100 dollars-grensen mandag ettermiddag.

Det bør vekke bekymring, mener professor Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom.

Han frykter at kraftig vekst i oljeprisen kan sende verden over i stagflasjon; en periode med høy inflasjon kombinert med lav eller negativ vekst.

I en kommentar i Financial Times onsdag peker han på at rundt to tredjedeler av verdens påviste oljereserver og nesten halvparten av gassreservene befinner seg i Midt-Østen. Geopolitisk uro i dette området vil føre til oppgang i oljeprisene, som igjen får globale konsekvenser.

"Tre av de siste fem globale resesjonene har kommet etter et geopolitisk sjokk i Midt-Østen, som igjen har ført til en rask oppgang i oljeprisene. I de to andre globale resesjonene har oljeprisene også spilt en rolle", skriver han.

Mer radikale regimer
Han peker på at Yom Kippur-krigen i 1973 førte til en rask oljeprisvekst som igjen førte til stagflasjon i årene etter. Samtidig førte den iranske revolusjonen til en lignende vekst i oljeprisene som førte til resesjonen i 1980. Også invasjonen i Irak trekkes frem som et lignende eksempel, da oljeprisen steg markert på et tidspunkt da USA allerede var i ferd med å tippe over i resesjon.

"Det er en risiko for at angrepet på eneveldene i Midt-Østen ikke kommer til å føre til stabile demokratier, men til mer radikale og ustabile regimer", skriver Roubini.

Han understreker at ingen bør ha sympati for ledere som er forbundet med korrupsjon, fattigdom, høy arbeidsledighet og lønnsforskjeller, og at han man håper at det som skjer i Tunisia og Egypt kommer til å føre til frie valg. Han trekker likevel frem eksempelet fra den iranske revolusjonen, som førte til et undertrykkende regime kontrollert av islamistiske fundamentalister, samt lignende eksempler fra Gaza og Hamas, og Libanon og Hizbollah.

Rammer på verst tenkelige tidspunkt
Roubini peker på at oljeprisoppgangen og oppgangen i råvarer generelt og matvarprisene spesielt, presser opp inflasjonen i allerede overopphetede fremvoksende økonomier. Det fører til et disponibelt inntekts-sjokk for industrilandene, som så vidt er ute av resesjonen og opplever svært blodfattig vekst.

"Økningen i råvareprisene kan føre til inflasjon som en førsterundeeffekt, uten noen andrerundeeffekt på kjerneinflasjonen. Men dersom oljeprisen stiger mye mer kommer disse økonomiene til å bremse opp og noen vil til og med oppleve en dobbel-dipp-resesjon", skriver han, og fortsetter:

"Videre sterk oppgang i oljeprisene er en alvorlig risiko for verdensøkonomien, som bare nesten har kommet seg etter den verste finanskrisen og resesjonen på flere tiår".

Les også:

Børsboomen i Chicago sendte president på flukt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.