Den amerikanske S&P-indeksen har steget 19 prosent så langt i 2013.

Den sveitsiske investoren og utgiveren av ”Gloom, Boom & Doom Report”, Marc Faber, tror at vi i år vil se en reprise av markedskrasjen i 1987, populært kalt Black Monday, hvor de globale markedene krasjet og store summer forduftet fra markedene.

Spår stor nedgang
Investoren lever opp til kallenavnet ”Dr. Doom”. Faber svarer kort og kontant på spørsmål om hvor mye markedet skal ned frem mot nyttår:

- Kanskje 20 prosent eller mer, sier han i intervjuet til CNBC.

Den makroøkonomiske situasjonen skaper usikkerheter i markedet, poengterer Faber.

- Noe av medvinden vi har hatt, som store inntjeningsmuligheter og fallende renter, er ikke tilstede lenger, mener han.

Avhengig av få selskaper
Marc Faber og peker på hvordan markedet har vært tirsdag og onsdag denne uken.

- Det er helt fantastisk, vi stenger med all time high, på 1,709 på S&P. Samtidig var det 170 nye bunnoteringer i går og dagen før der, sa Faber torsdag i et intervju med CNBCs ”Futures Now”.

Han mener at markedet har blitt veldig avhengig av et mindre antall selskaper.

- Den eneste måten markedet kan stige på, er at de ti eller 50 aksjene som er sterke fortsetter å drive markedet videre. Majoriteten av aksjene har faktisk nådd toppen nå, sier han.

Norsk optimisme
Blant analytikerne hjemme i Norge er spådommene vesentlig bedre for hvordan markedet vil bli frem mot nyttår.

Tilknyttet usikkerhetene i kinesisk økonomi, har DNB laget et "worst case scenario" hvor fall i BNP i Kina vil resultere i tilstander i Norge tilsvarende finanskrisen i 2008. DNB tror imidlertid sjansen for at dette blir virkelighet, er relativt liten, og tror heller på stabilitet ut året.

Fredag gikk også hovedindeksen på Oslo Børs over 500 poeng. Sjefstrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities tror Oslo Børs vil nå all time high etter nyttår, og slå den gamle toppnoteringen fra 2007 på 524,37 poeng.

Les også:
Spår Børsen mot ny «all time high»
- Det kan bli like ille som finanskrisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.