Arbeidsledighet på 11,1 prosent, land med stor statsgjeld og skyhøye finansieringskostnader i markedet, og svak økonomisk utvikling. Situasjonen i eurosonenkrever offensive tiltak.

I dag kuttet den europeiske sentralbanken styringsrenten til 0,75 prosent, et historisk lavt nivå. Renten hadde da ligget på kriselave 1 prosent siden desember ifjor.

Markedet ventet at sentralbanken ville kutte renten i dag, og de aller fleste av de spurte økonomene trodde på et kutt på nettopp 25 basispunkter.

Les: Venter at Draghi vil følge opp

Sentralbanken begrunner rentekuttet med at inflasjonen og inflasjonspresset faller, og at flere indikatorer i andre kvartal peker i retning at den svake utviklingen i eurosonen vedvarer. Under pressekonferansen sier Draghi også at oljeprisen er en nedsiderisiko for veksten. Gjeldsbelastningen i flere land tynger også.

Draghi sa at risikoen i de økonomiske utsiktene fortsatt er på nedsiden.

Kutter renten på innskudd
I forkant av dagens rentekutt hevdet flere økonomer at effekten av det ville være liten.

Årsaken er, som sentralbanksjef Mario Draghi selv har påpekt, at markedet der banker låner seg imellom (interbank) er dysfunksjonelt.

Draghi kuttet i dag innskuddsrenten, fra 0,25 prosent til 0.

I pengemarkedet var det priset inn et kutt i sentralbankens innskuddsrente, men forventningene i de europeiske pengemarkedsrentene (EONIA) indikerte et mer moderat kutt til rundt 0,1 prosent.

Ingen andre tiltak

EUs toppledere ble for en uke siden enige om flere kortsiktige tiltak som skal dempe frykten for bankkollaps og mislighold av statsgjeld.

Les: - Har fått gjennom en dramatisk endring og Merkel og Monti enige om å holde stø kurs

ECB har gjort flere tiltak i kjølvannet av politiske beslutninger.

- Eksempler på dette er kjøp av statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet etter redningspakker og treårige likviditetslån til bankene etter vedtak som strammer inn landenes finansielle disiplin, skrev seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i morgenrapporten torsdag.

Under pressekonferansen i dag ville ikke Draghi kommentere hvorvidt sentralbanken kan komme til å gjøre flere LTRO-auksjoner.

Det sa han under pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet torsdag, melder TDN Finans.

ESB har flere ganger påpekt at de ekstrordinære tiltakene er midlertidige, men Draghi ønsker ikke å presisere hvor midlertig.

- Vi vil ikke forplikte fremtidig beslutninger, sa han.

Euroen svekket
Euroen har svekket seg mot blant annet dollaren det siste døgnet, og falt markant etter at rentebeslutningen ble kjent.

En euro handles torsdag ettermiddag til 1,24 mot dollaren, for en uke siden var kursen 1,26.

Også mot kronen svekkes euroen. Den handles nå til 7,47 kroner per euro, for en uke siden måtte man ut med 7,52 kroner for en euro.

Har fulgt opp politikernes vedtak
EUs toppledere ble for en uke siden enige om flere kortsiktige tiltak som skal dempe frykten for bankkollaps og mislighold av statsgjeld.

Les: - Har fått gjennom en dramatisk endring og Merkel og Monti enige om å holde stø kurs

Derfor ventet mange at sentralbanken ville følge opp, slik de har gjort flere ganger før.

Bank of England trykker penger
Den britiske sentralbanken Bank of England (BoE) valgte tidligere i dag å holde renten uendret på 0,5 prosent, men øker rammen for tilbakekjøpsprogrammet for verdipapirer med 50 milliarder pund til 375 milliarder pund.

Les: Bank of England trykker mer penger

Kinas sentralbank kuttet i dag innskuddsrenten med 25 basispunkter og utlånsrenten med 31 basispunkter. Dette er det andre rentekuttet på under en måned og den overraskende beslutningen viser at kinesiske myndigheter er bekymret for den økonomiske veksten i verdens nest største økonomi.

Les: Kina kutter renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.