Kilder NRK har snakket med, mener det kan gå mot et kompromiss der Høyre får gjennomslag for en begrenset oljeleting i Barentshavet. Barentshavet er imidlertid mindre attraktivt for oljeselskapene.

I Mo i Rana onsdag ble statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) møtt med krav fra fylkeskommunene, LO og NHO i de tre nordligste fylkene om at regjeringen må åpne for oljeleting både i Lofoten og Barentshavet.

Miljøbevegelsen og fiskere murrer, mens Venstre truer med å sprenge regjeringen dersom Lofoten åpnes for petroleumsvirksomhet nå. Samtidig presser oljeindustrien på.

-Det er svært uheldig dersom oljeselskapene ikke slipper til nå. Aktivitetsdumpen vil da bli forsterket, sier rådgiver Ola Morten Aanestad i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til NTB.

Arbeidsplasser
Konsekvensutredningen for helårlig petroleumsvirksomhet i området fra Lofoten til Barentshavet danner grunnlaget for den avgjørelsen regjeringen skal ta.

Utredningen konkluderer med at olje- og gassvirksomhet i nord kan føre til betydelige positive virkninger for økonomi og sysselsetting både lokalt og nasjonalt. Forutsetningen er selvfølgelig at selskapene finner olje eller gass.

-En ny type utbyggingsløsning vil i langt større grad bli tatt i bruk i nord. Det vil gi helt andre fordeler for lokalbefolkningen enn store installasjoner til havs, påpeker Aanestad i OLF.

Oljeselskapene vil i større grad se på Snøhvit-løsningen, med havbunnsrammer og landanlegg. Det vil i så fall føre til at lokalbefolkningen får større tilgang på oljejobbene. I tillegg vil det bli større behov for leverandører i nærheten av anleggene.

En forundersøkelse fra Asplan Viak viser at petroleumsvirksomhet vil gi landsdelen to prosent høyere sysselsetting. For lokalsamfunnene kan dette bli opp mot 15-20 prosent høyere sysselsetting.

Fisk
Oljedirektoratet og Statens forurensningstilsyn forutsetter at olje- og gassvirksomhet i nord ikke medfører utslipp overhodet av produsert vann. OLF-rådgiveren mener at industrien har teknologi til å kunne imøtekomme kravet.

En undersøkelse fra Det Norske Veritas viser at olje- og gassvirksomhet i nord vil redusere risikoen for forurensning med 12 prosent. Årsaken er at oljevernberedskapen må bygges ut. Dermed vil beredskapen mot alle typer oljeforurensning bedres betydelig.

-Det er feil å fremstille dette som at vi må velge mellom olje og fisk. Vi har hatt en sameksistens i Nordsjøen i over 30 år. Utbygginger med havbunnsrammer vil gjøre sameksistensen ytterligere lettere fordi det vil være mulig å drive fiske over installasjonene, sier Aanestad.

Må nedskrives
Dersom nordområdet ikke åpnes for flere feltutbygginger, må Norges oljeformue nedskrives med en milliard standard kubikkmeter oljeenheter, ifølge Oljedirektoratet. Det utgjør en tredel av de uoppdagede ressursene til en verdi av rundt 1100 milliarder kroner.

Det har vært drevet petroleumsvirksomhet i nord siden 1980, men så langt er det bare gassfeltet Snøhvit som er godkjent for utbygging. I 1994 ble deler av Nordland VI utenfor Lofoten åpnet, og selskapene venter nå spent på om området er med i 18. konsesjonsrunde.

-Det ville være næringspolitisk uanstendig å nekte gjenoppstarting av de lisensene som allerede er tildelt, sier Aanestad. Han viser til at industrien har akseptert stans av virksomheten i påvente av konsekvensutredningen.

-Nå foreligger utredningen, og den viser at det i hovedsak ikke er noe problem med virksomhet i området, sier Aanestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.