2009 var der beste året i oljefondets historie.
I løpet av året var avkastningen på hele 613 milliarder kroner, og fondets verdi steg til 2.640 milliarder kroner. Det tilsvarer en avkastning på 25,6 prosent.
Det ble tilført 169 milliarder kroner i nye midler til fondet i løpet av året.
- Utviklingen i 2009 må i likhet med 2008 i stor grad sees i lys av finanskrisen. Fondets langsiktige forvaltningsstrategi gjør at vi har kommet gjennom denne perioden på en god måte, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i en kommentar.
Normalisering ga penger i kassen
Fondets renteforvaltning hadde en meravkastning på 7,4 prosentpoeng mot en mindreavkastning på 6,6 prosentpoeng året før, sammenlignet med referanseporteføljen fastsatt av finansdepartementet. Fondet som helhet hadde en meravkastning på 4,1 prosentpoeng, mot en mindreavkastning på 3,4 prosentpoeng året før.
Fondet har imidlertid ennå ikke hentet inn tapene fra 2008.
- Vi er nesten tilbake igjen til nivået før krisen slo inn. Men det betyr samtidig at de to årene 2008 og 2009 ikke har vært noen store år, vi har kommet greit gjennom krisen, men med negativ avkasting i snitt. I normale år forventer vi jo en avkastning på fem til seks prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem, som var tilstede på dagens pressekonferanse.
- Verdiene har kommet raskere tilbake enn vi kunne forventet. Normaliseringen av deler av rentemarkedene som sluttet å fungere under finanskrisen, har bidratt til den sterke meravkastningen, sier Slyngstad.
I de internasjonale aksjemarkedene økte eierandelen til 1 prosent i løpet av 2009, fra 0,8 prosent et år tidligere. Eierandelen for Europa økte til 1,8 prosent fra 1,3 prosent.
Fondets aksjeandel var på 62,4 prosent ved utgangen av 2009.
Rapporterer hver dag
Blant de viktigste nyhetene fredag er at oljefondet nå kommer til å bli enda mer åpen i rapporteringen. Snart kommer det nemlig til å bli offentliggjort daglige tall for størrelsen på fondet, ifølge årsrapporten.
Markedsverdien på fondet økte med 365 milliarder kroner i løpet av året, én milliard kroner per dag. Fondets markedsverdi påvirkes av flere faktorer, som avkastning, tilførsler og valutaendringer. En sterkere kronekurs reduserte isolert sett fondets markedsverdi med 418 milliarder kroner, men endringene har ingenting å si for fondets internasjonale kjøpekraft.
Les også:
- Oljepengene brukes feil
<b>Oljefondets sterke comeback</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.