Det britiske pundet falt videre mandag, etter at det ble kjent at sentralbanksjef Mervyn King akkurat hadde besøkt Sverige, der sentralbanken fører negativ rentepolikk på innskudd i sentralbanken, skriver britiske Telegraph.
Målet er å stimulere bankene til å låne ut pengene, istenfor å sette de på konto hos sentralbanken.
Les mer om ordningen her: Tvinger pengene ut i systemet
Markedene tolket Kings Sverige-tur som et tegn på at han nå vurderer noe lignende i Storbritannia, og sendte dermed pundet kraftig ned. Negative innskuddsrenter kan gjøre de kvalitative lettelsene med kjøp av statsobligasjoner mer effektive.
Ifølge Dow Jones Newswires sa King tidligere denne måneden at å senke innskuddsrenten kan være et "nyttig supplement" til bankens politikk, en kommentar som la negativt press på pundet.
Følsomme markeder
Markedene har vært mer følsomme overfor dueaktige enn haukeaktive indikasjoner fra sentalbanken. Ordet dueaktig brukes om kommentarer som kan oppfattes negative for en valuta, mens haukeaktig indikerer det motsatte. Referatet fra den britiske sentralbankens september-møte viste imidlertid ingen diskusjon om å senke innskuddsrenten.
- Men det er spekulasjoner om at de vil øke de kvantitative lettelsene ytterligere, og om de også kommer til å gå til skrittet med å sette innskuddsrenten negativ i Storbritannia. Det har vært med på å dra pundet svakere, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.
Lavere likevektskurs
Hun peker på at i og med at King har sagt at han har vurdert slike tiltak, har det bidratt til den negative stemningen.
- Generelt har sentralbanken i Storbritannia sagt ganske mye den seneste tiden, blant annet at de er fornøyde med et ganske svakt pund og at likevektskursen for pundet kanskje er lavere enn tidligere, sier hun.
DnB Nor har en 12 månedersprognose på 0,9 mot euro og 9,10 mot kronen.
- Pundet har gått mye allerede og mye er priset inn. Potensialet for ytterligere pundsvekkelse er ganske begrenset, sier hun.
Et britisk pund koster nå 9,26 kroner, mens en euro koster 0,92 pund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.