Leteboringen foregår på vestkysten utenfor øya Disko og i bukta med samme navn inn mot isfjorden Kangia. Et oljefunn få store konsekvenser, mener regjeringssjefen på Grønland, landsstyreformann Kuupik Kleist fra det venstreorienterte partiet Inuit Ataqatigiit.

Han ser for seg et Grønland som kan klare seg selv dersom det blir funnet olje. I dag får Grønland over tre milliarder danske kroner i tilskudd fra Danmark hvert år.

– Vi skal oppfylle vår avtale med Danmark om å utvikle Grønlands økonomi så den kan stå på egne bein, sier landsstyreformannen.

Håp om økt velstand
I dag er Grønland langt fra noe rikt samfunn, påpeker Kleist.

– Hvis man beveger seg rundt i landet, kan man se det åpenlyse behovet for investeringer i velferd og helse, sier han.

I kontrakten med oljeselskapene har den grønlandske regjeringen forsøkt å sikre at et overskudd fra framtidig oljeproduksjon vil bli jevnt fordelt i befolkningen.

– Overskuddsandeler og produksjonsavgifter skal gå til et fond som etter fastlagte prosedyrer kan overføre andeler til det alminnelige budsjettet, sier Kleist.

Ifølge ham er formålet med fondet å sikre at man ikke mister kontrollen over samfunnet ved plutselig å pumpe inn milliarder av kroner.

Fallgruver
Kleist vokste selv opp i byen Qutdligssat, som ble nedlagt fordi kullgruva der gikk nedenom og hjem i 1972. Beboerne ble omplassert til boligblokker i andre byer, og noen av dem fikk alkoholproblemer. En slik slutt på et råstoffeventyr vil Kleist gjøre alt han kan for å unngå at gjentar seg.

– Jeg er formet over den lesten. Selvfølgelig har jeg i kropp og sinn erf#229er med slikt, sier han.

– Vi har også kikket på Alaska, hvor overskuddet går direkte til enkeltpersoner. Nå når oljeindustrien er på tilbaketog i Alaska, føler de små samfunnene at de er tilbake til tida før oljeeventyret, legger han til.

Mange unge i Alaska fikk ingen utdannelse, for de brukte i stedet tida på å tjene raske penger i oljebransjen.

– Det er mange, mange fallgruver, sier Kleist.

Sikkerhet
Kleist er ikke bekymret for Grønlands sikkerhet som oljeprodusent. Ifølge ham vil Danmark og NATO fortsette å garantere for Grønland, og samtidig er Danmark nå i ferd med å omorganisere den militære sikkerheten i området i samarbeid med Canada.

– Omorganiseringen innebærer et sterkere fokus på Arktis, ikke bare på grunn av råstoffene, men hovedsakelig på grunn av følgene av klimaendringer i det arktiske området for trafikk og annen sikkerhet, sier Kleist.

Han mener også at miljøsikkerheten i det arktiske farvannet er god nok.

– Jeg tror objektivt sett at de sikkerhetsstandarder som kreves i den grønlandske oljelovgivningen, er blant de strengeste i verden. Vi forholder oss delvis til norske standarder. Og vi lærer selvfølgelig også av det som skjer i resten av verden. Katastrofen i Mexicogolfen har påvirket oss sterk, sier Kleist.

– Hvis det fullstendig usannsynlige skulle skje, at man mister kontrollen, vil det selvfølgelig være til stor skade. Det er det ingen tvil om, sier han.

Les også: Ønsker ny oljelov i USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.