Lønningene innen bank og finans i USA har falt kraftig som følge av nedgangstidene. Det går ut over nyutdannede MBA-kandidater, som har vært vant til å være svært ettertraktet blant arbeidsgiverne.

Mens snittlønningene innen denne bransjen lå på 156.000 dollar i 2002, hadde den falt til 133.000 dollar i 2009. Tradisjonelt er det i bank og finans MBA-kandidater tjener best.

Og det vil ta tid før lønningene kommer opp på høye nivåer igjen, ifølge Financial Times´ (FT) ferske utdanningsbilag "Business Education".

Skolen avgjør
MBA-kandidatene møtte et tøffere arbeidsmarked i 2009 enn de har vært vant til de siste årene, selv om toppkandidatene ved de beste MBA-skolene som vanlig har kunnet velge og vrake i spennende jobbtilbud.

Les også:
Verdens beste MBA
- Norsk MBA er ikke bra nok

Nyere tall fra FT viser at én av fem uteksaminerte MBA-kandidater fra ifjor ikke hadde klart å få kloa i en jobb tre måneder etter endte studier. Ett år tidligere var man nesten sikret jobb.

Til tross for harde kår i arbeidslivet i USA, sliter MBA-kandidater langt mindre med få seg en jobb enn andre nyutdannede, ifølge nye funn fra GMAC Survey. De fleste var i jobb innen få måneder etter endt utdanning. GMAC Surveys tall viser at tre av fire kandidater med en fulltids-MBA på cv-en fra 2009 hadde fått seg jobb i september ifjor.

- Den kunnskapen, de evnene og kontaktnettverkene folk utvikler på business-skolene gir dem en klar fordel i arbeidsmarkedet, sier GMAC-sjef Dave Wilson i en kommentar.

Han mener dette beviser at MBA-kandidater fortsatt er svært ettertraktet arbeidskraft, og at MBA gir et klart fortrinn når talentene skal plukkes.

Lønningene faller
Men også GMAC erfarer at lønningene har falt: Mange må ta til takke med lavere begynnerlønn enn MBA-kandidatene har hatt tidligere. Median-lønnen for alle kandidatene som deltok i deres undersøkelse, som avsluttet sin MBA i 2009, lå på 79.271 dollar.

MBA-kandidatene er imidlertid ikke så kravstore når det kommer til lønn: De fleste nyutdannede sa at de var fornøyd med lønnen de ble tilbudt, og 14 prosent sa at de fikk mer betalt enn de hadde regnet med. Viktigere enn lønn var jobbtilfredshet, og flertallet av de spurte slo fast at de hadde fått en jobb de trivdes godt i.

Les også:
Alene på MBA-toppen
Faglig påfyll øker jobbgleden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.