Tradisjonen tro har vi også i år samlet de fem økonomene i DN.nos makropanel for å snakke om fremtiden for norsk og internasjonal økonomi.

Men aller først skal Katrine Godding Boye, Kjersti Haugland, Shakeb Syed, Olav Chen og Bjørn-Roger Wilhelmsen snakke om seg selv.

Wilhelmsen: - Jeg har overhørt det fra flere, fra kamerater og andre, at media har skylden for at boligprisene faller. Hva skal jeg si? «Don't shoot the messenger».

DN.no: - Er media - og dere som ofte uttaler dere til media - med på å forsterke utviklingen i boligprisene?

Haugland: - Jeg tror at vi på kort sikt er med på det, uten at det er noen som helst intensjon bak. Når vi skal lage prognoser for hva som skal skje i økonomien, så må vi ta stilling til det som skjer i boligmarkedet. På kort sikt er definitivt psykologiske faktorer med på å forsterke trender. Men på litt lengre sikt, la oss si et år eller mer, så tror jeg nivået vil gjenspeile fundamentale faktorer heller enn stemninger.

Chen: - Jeg mener det er veldig symmetrisk. Ja, det påvirker negativt. Men det har jo også vært med å påvirke den oppgangen, ja den euforien, som har vært i boligmarkedet.

Boye: - Og det var ingen som snakket om det da!

Chen: - Nei, og det er det som er poenget mitt. Til og med SSB tallfester at det er 1,5 prosentpoeng av nedgangen som skyldes psykologi-faktoren. Men så spurte jeg dem om hvor mye forventningene betydde på vei opp.

<h2>  <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>
<h2> <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>

Boye: - Ja, det lurte jeg også på!

Syed: - Fikk du svar?

Chen: Nja...

Haugland: - Modellen deres klarer å forklare utviklingen uten psykologifaktoren.

Chen: - Ja, og jeg er kritisk til at de tallfester psykologifaktoren til 1,5 prosentpoeng.

Syed: - Og så tror de at det skal falle totalt 2,2 prosent til neste år?

Boye: - Ja, men det er basert på at de tror at psykologien skal snu. Men hvorfor skal den snu, det er jo et annet spørsmål.

Syed: - Robert Shiller ville kanskje argumentert med at psykolgien kan bli et selvoppfyllende profeti. Selv om fundamentene ikke er så svake, så kan det likevel bli et selvoppfyllende profeti.

Haugland: - Jeg tror det er en grense for hvor langt ned det vil påvirke.

Syed: - Ja, jeg tror helt klart også det. Men det kan være at det ikke er et klart skille mellom psykologi og fundamenter. Shiller argumenterer for at psykologi kan påvirke fundamentet. Men så er jeg helt enig i poenget om at du før eller siden blir møtt av tidevannet. Og det er fundamentene.

Boye: - På et eller annet nivå vil det bli gunstig eller attraktivt å gå inn i boligmarkedet igjen. Akkurat nå er det sikkert mange argumenter for å vente og se hva som skjer. Spørsmålet er når det punktet inntreffer. Når synes folk det igjen vil være greit å kjøpe i dag og ikke vente til i morgen når prisene har falt enda litt mer? Jeg synes det er litt vanskelig å se hvilket nivå det skal være eller hva som skal trigge det. Om vi da ikke får et positiv sjokk, som vil føre at det går opp igjen. Men inntil det skjer så kan man se at de spiralene kan gå ganske langt.

Syed: - Du har jo internasjonal økonomi, som ikke er et sjokk, men som kan være en drivkraft til det motsatte. Si at USA trekker med seg eurosonen og at nedsidefaktoren i form av Kina ikke inntreffer. Om et halvt år, kanskje trekvart år, har du den eksogene faktoren du kanskje trenger for å dra det opp igjen.

Wilhelmsen: - Går man tilbake til finanskrisen i USA, og også gjeldskrisen i eurosonen, så var det «de fæle folkene i finansmarkedet som shortet aksjer og var skyld i hele krisen». Men kanskje var de bare tidlig ute? Kanskje så de noe som bare var nødt til å skje? Det som har skjedd i boligmarkedet i Norge er at prisene har steget med tre-fire hundre prosent siden bunnen. Riktignok fra en lav bunn. Men prisnivået var høyt målt i forhold til leiepriser, i forhold til inntekt og i forhold til de fleste parametere. Nå har boligprisene begynt å falle uten en eksogen trigger. Kanskje de begynte å falle bare fordi de var for høye? Så er det noen som er ute og forteller om at boligprisene er for høye og at de skal falle. Så blir flere og flere enige. Selvfølgelig kan det være med på å forsterke utviklingen.

***

Forventningssprik
Denne høsten og vinteren har det imidlertid ikke manglet på spådommer om hvordan boligmarkedet vil utvikle seg i årene som kommer. Men signalene har vært langt fra samstemte.

DN.no: - Skjønner dere at folk kan bli forvirret?

Boye: - Jeg skjønner at det skaper forvirring.

Syed: - Men sånn er økonomien. Det er ikke noen vitenskap, dette her.

Boye: - Jeg tror den store forskjellen i år, kontra tidligere år, er at media nå skriver om at markedet ikke bare går oppover. Og det er en stor forskjell fra ifjor, hvor markedet bare fortsatte oppover, oppover, oppover. Du kan alltids skrive om en dommedagsprofet som sier at prisene skal falle 40 prosent, men så ser folk at prisene bare fortsetter å stige. Men i år har de ikke gjort det, de faller faktisk Jeg tror det gjør noe med etterspørselen. Førstegangsskjøpere og investorer skygger banen for en stund.

Wilhelmsen: Det er generelt vanskelig å vite hvor toppen er. Det er alltid vanskelig å spå et vendepunkt når du har en trend som har vart i 20 år. Det er en tøff call. Derfor tror jeg mange er usikre på om dette er toppen eller ikke.

Chen: Men det jeg synes er litt dumt, at man trekker frem psykologifaktoren nå, og ikke da det steg.

***

Egenkapitalkravet
Strengere krav til bankenes utlånspraksis blir ofte trukket frem som en av faktorene som har fått boligprisveksten til å stoppe opp i år. Økonomene i panelet er i alle fall enige om at retningslinjene om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp kan ha gjort noe med folks forhold til det rekordhøye prisnivået i boligmarkedet.

Boye: - Jeg tror kravet har synliggjort hvor dyrt det er. Det er ikke bare et lån i en bank som du skal betale på. Det er penger du må skaffe i kroner og ører. Det er ordentlige penger.

Chen: - Det er sp#229!

Boye: - Ja, det er sp#229 - og det har folk fått sjokk av! Da får du et forhold til hvor dyrt det faktisk er å kjøpe bolig. Du må skaffe 15 prosent selv. Det blir fort en halv million.

Syed: - Det henger litt sammen med at det i Norge er mange som mener det er en menneskerett å eie en bolig.

Boye: - Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen.

Syed: - Ja, og da blir det en forventningsdannelse.

Chen: - Så går prisene i været.




LES SENERE FREDAG:

LØRDAG:

SØNDAG:

MANDAG:

TIRSDAG: