- Det er usikkerhet rundt hvilke banker som kan risikere mest tap, sier analysesjef for kredittobligasjoner Lars Kirkeby i Nordea Markets til DN.no.

Uroen har igjen blusset opp i pengemarkedet. Turbulensen i internasjonale finansmarkeder, i forbindelse med gjeldskrisen i Sør-Europa, sender rentene opp.

Den viktige tremånedersrenten i det norske pengemarkedet ble fastsatt til 2,55 prosent torsdag, syv basispunkter over gårsdagens fastsettelse.

DnB Nor følger renten veldig tett
Tremånedersrenten danner utgangspunktet for hva de norske bankene må betale for sine innlån. Og dersom bankenes kostnader stiger, kan resultatet bli at også utlånsrentene stiger.

- Det kan de. Jeg vil tro at alle bankene, inkludert DnB Nor, sitter og følger utviklingen i pengemarkedsrentene veldig tett nå, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor til DN.no.

Siden forrige onsdag har pengemarkedsrenten steget hele 15 basispunkter. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Pengemarkedet er markedet hvor bankene låner penger av hverandre. Renten på slike lån kan stige dersom bankene blir mer tilbakeholdne med å låne ut penger til hverandre. Renteoppgangen kan altså være et uttrykk for at bankene mener det er økt risiko for at de ikke får igjen pengene de låner ut. Dermed tar de seg bedre betalt for lånene.

 

Venter og ser
DnB Nor-konsernet er Norges største utlånstilbyder i privatmarkedet, med en markedsandel på nærmere 30 prosent. Banken har de siste årene vist til at det er utviklingen i pengemarkedsrenten, og ikke i styringsrenten fra Norges Bank, som er det avgjørende for bankens boliglånsrenter.

Foreløpig vil DnB Nor vente og se om pengemarkedsrentene blir værende på et høyere nivå. Midteide viser til at pengemarkedet for tiden styres av frykt og risiko

- Vi har ingen konkrete planer om å justere rentene våre, men det er klart at pengemarkedsrenten styrer en stor del av våre innlånskostnader, noe som får følger for våre priser til kundene, sier Midteide.

Langt opp til Lehman
Siden det ikke finnes et eget kronemarked for norske banker, avledes de norske pengemarkedsrentene av rentene for dollarlån i det internasjonale pengemarkedet. Uroen rundt europeiske statsfinanser de siste ukene har sendt renten på slike dollarlån til sitt høyeste nivå siden ifjor sommer.

 

Kredittanalytiker Lars Kirkeby i Nordea Markets minner imidlertid om at det fortsatt er svært langt opp til nivåene pengemarkedsrentene nådde i tiden etter konkursen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers høsten 2008.

Lehman-kollapsen har for ettertiden blitt stående som hendelsen som utløste finanskrisen.

- Pengemarkedsrenten er på langt nær på de nivåene man så etter Lehman. Da forsvant rett og slett tilliten i bankmarkedet totalt. Nå lurer markedet på hvilke banker som er lastet med statsobligasjoner i Sør-Europa. Og hvor mye av det som eventuelt kan bli tap, sier Kirkeby.

Får ikke lån i markedet
Samtidig som EU og IMF ble enige om å opprette et krisefond på 750 milliarder euro til nasjoner i finansieringstrøbbel, lanserte Den europeiske sentralbanken ECB sine planer om å gjennomføre støttekjøp i obligasjonsmarkedet. Kirkeby mener det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor stor effekt tiltakene har hatt. Men han er sikker på at de var helt nødvendige.

- Uten tiltakene tror jeg markedet hadde blitt ganske stygt. I euromarkedet ser vi at det for øyeblikket ikke er noen europeiske banker som har tilgang til obligasjonslån. Hvis det fortsetter over en lengre periode blir det til slutt store problemer. Da forsvinner likviditeten, sier Kirkeby.

For norske banker er situasjonen foreløpig helt udramatisk, mener Nordea-analytikeren.

- Kredittmarginene for funding har gått opp. Men de fleste norske bankene har i dag så bra likviditet at det ikke er noen av dem som har behov for penger nå. Dette blir ikke noen problemstilling før det blir en langvarig situasjon, sier Kirkeby.

Norges Bank står klar
Ifølge Norges Banks rapport om finansiell stabilitet i Norge, som ble lagt frem i forrige uke, har utslagene i norske bankers finansieringskostnader så langt vært moderate. Men sentralbanken står klar til å gripe inn dersom utslagene skulle bli så store at markedet ikke lenger fungerer.

- Det er ny uro i finansmarkedene ute på grunn av høy statsgjeld i mange land, men tiltak fra EU, ESB og IMF i helgen kan se ut til å ha beroliget finansmarkedene. Norges Bank følger utviklingen i pengemarkedene nøye og vil bidra til at markedene fungerer tilfredsstillende, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad tirsdag.

Les også: - Boligen er pengeskrinet

Norges Bank er klar til å gripe inn



Lånekalkulator:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.