StatoilHydro la mandag frem organiseringen av det nye selskapet. Selskapet belager seg på å punge ut milliarder av kroner til egne ansatte for å få den nye kabalen på plass.

Det er lagt opp til omfattende flytting av ansatte mellom Oslo og Stavanger og både for flytting og pendling gis lukrative overgangsordninger i form av for eksempel betalt boligutgifter i fem år, opp til 750.000 i ekstra lønn og 300.000 i engangsbeløp.

Det er 2500 overlappende stillinger som skal løses blant annet gjennom opplæringspakker og tidligpensjon fra fylte 58 år innen slutten av 2008. Bare det kan i følge Aftenposten koste opp til 3,3 milliarder kroner.

Men mesteparten av denne prislappen må du betale over skatteseddelen.

Kan trekkes fra
Statoil betaler nemlig 78 prosent skatt av overskuddet sitt fra petroleumsvirksomheten. Og Statoils utgifter som pensjonsutgifter, flyttekostnader og lønn til ansatte i olje- og gassvirksomheten kan trekkes fra på inntektene fra petroleumssektoren, altså inntektene det beregnes skatt av.

- Det vil altså si mot en skattesats på 78 prosent. Det betyr at staten gjennom skattesystemet dekker 78 prosent av kostnadene, bekrefter Kjell Edvardsen, seniorrådgiver i Finansdepartementets informasjonsavdeling.

Det betyr i praksis at det er skattebetalerne, eller de fremtidige pensjonistene som betaler store deler av regningen for StatoilHydros fusjonsprosess.

- Får gevinst av fusjonen
- Motstykket er at staten tar 78 prosent skatt av alle inntektene fra petroleumsvirksomheten, også av gevinster som skyldes fusjonen, legger Edvardsen til.

Men slik ville det selvfølgelig vært uansett utgifter til sluttpakker og flyttemotivasjon.

- Det snakkes her om fradrag for utgifter som går til personer som er ansatt i olje- og gassvirksomheten. Med olje- og gassvirksomheten menes her bare selve utvinningsvirksomhheten, forklarer Edvardsen.

Det finnes en klar definisjon i petroleumsskatteloven av hvilke stillinger som skattelegges som petroleumsvirksomhet, og ikke. Dette fordi den er avgjørende for hvilke deler av virksomheten fortløpende skal skattlegges med 78 prosent eller 28 prosent. Reglene er slik at selskapet hvert år får fratrekk for utgiftene til de ansatte tilsvarende skattesatsen. Selskapene selv skal dermed alltid ha en oversikt over hver enkelt ansattes arbeidsoppgaver som rapporteres til ligningsmyndighetene.

Opp til ligningsmyndighetene
Det er ligningsmyndighetene som til slutt avgjør hvilke ansattes fusjonskostnader som kan trekkes fra 78 prosentsgrunnlaget.

- Et tydelig eksempel på hva som ikke er det, er de ansatte på bensinstasjoner, sier Edvardsen.

Det er også ligningsmyndighetene som avgjør hva som kan trekkes fra i det hele tatt, enten det gjelder inntekter som beskattes med 78 eller 28 prosent skatt. Som de fleste som driver næringsvirksomhet vil vite, er det ikke alle "utgifter til inntektservervelse " som godkjennes.

Les mer: Tidenes flyttepakke

<b>2500 overtallige i StatoilHydro</b>

Dette betaler du for: