Wall Street åpnet fredagen med optimisme og lettelse over lavere enn ventet inflasjon. Men etter bare noen minutter med oppgang snudde pilene rett ned. Alle de tre toneangivende indeksene falt rundt 2 prosent.
Teknologiaksjene på Nasdaq er ned 2,26 prosent, og hentet seg inn fra over tre prosent i minus
Og det var finanskjempen Bear Sterns som lagde bråk på børsene, på en ellers positiv dag. Nyheten om at selskapet er i alvorlig likdviditetskrise uroer sterkt. Selskapet ender ned 47 prosent.
Les også: Krise i finanskjempe
Selskapet meldte før børsåpning at likviditetssituasjonen har svekket seg betydelig det seneste døgnet, og at de har sikret midlertidig finansiering fra JPMorgan og Federal Reserve of New York i 28 dager.
Halverte verdien
Aksjen har på det verste vært ned over femti prosent, og er når det er en halv time igjen av børsdagen ned rundt 47 prosent. Mens redningsmann JP Morgan er ned 4,1 prosent, etter en liten oppgang på begynnelsen av dagen.
Alle medlemmene i Federal Reserve stemte for avtalen om å sikre finansiering til Bear Stearns og Sentralbanken overvåker markedsutviklingen nøye. Det fremgår av en melding fra Federal Reserve i Washington, melder Bloomberg News fredag.
Bear Sterns hadde allerede falt betydelig i verdi de siste dagene på rykter om problemer i selskapet.
Bear Sterns forretningside er å lage gjeldsobligasjonspakker av boliglån, noe nordmenn fikk kjennskap til gjennom Terra-skandalen.
Da subprime-krisen kom i fjor startet også krisen i Bear.
- Bear kom ser ikke ut fort nok, skriver Dick Bove, analytiker i Punk Ziegel & Co i en analyse til kundene sine.
- Dermed ble balansen, driften og ryktet ble skadet. Et resultat er at selskapets lånekostnader har økt drastisk, viser rapoprter, skriver han videre.
Skaper frykt
Kalddusjen fører til at frykten igjen brer seg blant investorene som lurer på hvilke følger av subprime-krisen som forstsatt ligger gjemt i selskapene. Dermed overskygger nyheten de positive konsumprisindeks-tallene:
Les mer: USA-tall overrasker
Lav inflasjon gjør det i teorien enklere for Federal Reserves å kutte renten for å stimulere økonomien, slik aksjemarkedet håper. Derfor var det ventet stigning i aksjeverdiene.
-Det har bekymret Federal Reserve, at gjennom å kutte renten, kan de åpne døren for høyere inflasjon senere. Dette er et tegn om at, i hvert fall på kort sikt, det ikke har skjedd. Inflasjon er generelt sett på som en risiko for aksjepriser, sier forvalter John Carey i Pioneer Investment Management til Bloomberg News.
Drar med seg bransjen
Konsumprisene i var uendret i februar i forhold til måneden, ifølge amerikanske statistikkmyndigheter. Også konsumprisene, eksklusive mat og energi var uendret. På forhånd var det ventet å stige henholdsvis 0,3 og 0,2 prosent, ifølge Bloomberg News.
Lehman Brothers er ned 14,6 prosent. UBS er ned 8,3 prosent, og Citigroup, Goldman Sachs og Morgan Stanley er alle ned i overkant av to og en halv prosent.
Amex Securities Broker/Dealer Index er ned 6.4 prosent og indeksen for finansaksjene i S&P's 500 faller 3.4 prosent.
Indeksene (Sluttkurser):
Dow Jones ned 1,6 prosent til 11951 poeng
Nasdaq ned 2,26 til 2212,49 poeng
S&P's 500 ned 2,08 prosent til 1288,14 poeng(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.