Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen er glad for signalene, og håper på fortgang i gjennomføringen.
- Vi har tidligere sagt at vi vil bli veldig forundret om ikke regjeringen legger frem dette i statsbudsjettet for 2017. Dermed håper vi at disse programerklæringene ikke lenger vil være «nødvendige», fordi vi allerede er i gang med endringen, sier Einarsson.
Går for fritak
«Høyre vil innføre momsfritak på e-bøker»
«Venstre vil avvikle det avgiftsmessige skillet mellom papirbøker og e-bøker, og innføre merverdiavgiftsfritak også på e-bøker»
Slik lyder formuleringene i første utkast til stortingsvalgprogram for 2017-21 for Høyre og Venstre, som nylig er fremlagt av programkomiteene i de to partiene.
Dermed øker sannsynligheten sterkt for at ebokmomsen, merverdiavgiften (mva) som i dag er på 25 prosent, forsvinner om kort tid.
Kan ikke love priskutt
- Hvor mye vil forlagene sette ned prisene på ebøker når momsfritaket gjennomføres?
- Mva-påslaget gjøres i bokhandelen. Bøker som det ikke er fastpris på styrer bokhandelen prisen på. Når det gjelder fastprisbøkene er det jo det enkelte forlag som bestemmer prisen. Den eneste muligheten vi har til å følge opp hva som skjer er å følge med på prisutviklingen, på aggregert nivå, på papir- og e-bøker før og etter mva-endringen, sier Einarsson.
Selv om Forleggerforeningen ikke kan love lavere priser, er Einarsson på Twitter klar på hva han tror blir konsekvensen av et momsfritak:
Følger digitale nyhetstjenester
For digitale nyhetstjenester fjernet regjeringen momsen med virkning fra 1. mars i år.
Grepet ble regnet som avgjørende for avisenes mulighet til å omstille seg og utvikle nye forretningsmodeller i takt med endrede brukervaner og en ny konkurransesituasjon.
En av politikerne som lenge har kjempet for denne likestillingen av papirprodukter og deres digitale motstykker, er Venstre-leder Trine Skei Grande.
Einarsson mener innføringen av momsfritak for avisene innebærer at utfordringene med å få et lignende fritak for bøker godkjent av EØS-landenes kontrollorgan ESA allerede er «løst».
Han håper derfor at regjeringen vil sørge for at avgiften på ebøkene forsvinner så raskt som mulig.
EU kommer også til å vedta plattformnøytralitet. Da vil det være veldig underlig om ikke Norge klarer å løse dette for ebøker allerede i høst. Jeg mener dette bør få virkning allerede fra 1. januar 2017. Jeg kan ikke se noen grunn til å hindre utviklingen ved å vente et år, sier Einarsson.
Har vært «dyrere enn de burde være»
- Hvorfor er dette viktig for bokbransjen?
- Bokbransjen har for lengst innsett at det er leserne som bestemmer hvordan de vil lese. Og nå er alt lagt til rette for at de som ønsker å lese digitalt kan gjøre det. Vi har over 10.000 norske eboktitler ute og det er vekst i lesingen av ebøker. Det som kan gi fart er å fjerne diskrimineringen, som skyldes at ebøker har 25 prosent moms og dermed er dyrere enn de burde være, sier Einarsson.
Fagpressen står igjen
Hverken ukepressen eller fagpressen er omtalt i de to partienes programutkast.
Ukepressen har i dag moms både på papir og digitalt, mens fagpressen har hatt fritak fra moms på papir like lenge som dagsavisene, altså siden momssystemet ble innført i 1969.
LES OGSÅ: Graver sin egen digitalgrav
Fagpressen, som er en interesseorganisasjon for over 200 fag- og nisjemedier, startet Nå starter kampen om momsmillionene tidligere i år i forbindelse med at ESA godkjenner nullmoms for nyhetstjenester
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.