– Hun var blant en gruppe personer som hadde blitt eksponert for ebola. Hun skulle ikke ha fløyet med et kommersielt flyselskap, fastslo USAs smittevernsjef Thomas Frieden på en pressekonferanse onsdag. President Barack Obama avlyste samme dag en reise og kalte inn til høynivåmøte om ebolasituasjonen etter den siste utviklingen.

Kvinnen satte seg på flyet med 131 andre passasjerer til tross for at hun få dager tidigere hadde pleiet en ebolasmittet mann fra Liberia. Mannen døde på Texas Health Presbyterian Hospital onsdag forrige uke.

Sykepleieren skal ha blitt bedt om selv å følge med på eventuelle ebola-symptomer, men selv om hun hadde noe forhøyet kroppstemperatur, gikk hun på flyet. Timer senere ble hun innlagt med feber, og onsdag fikk hun konstatert ebola.

– Liten risiko

Frieden sier det svært liten risiko for at kvinnen har smittet andre passasjerer ettersom hun verken kastet opp eller blødde. Likevel vil amerikanske myndigheter ta kontakt med alle passasjerene, og de har også opprettet et telefonnummer som de kan ringe.

Ebola smitter ikke gjennom luft, men gjennom direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

Kvinnens tilstand oppgis å være stabil, og hun skulle onsdag overføres til Emory universitetssykehus i Atlanta. Hun er én av to sykepleiere som er smittet av det livsfarlige ebolaviruset etter at de behandlet den nå døde liberieren. Han er den første som noensinne som har fått diagnostisert ebola på amerikansk jord, men etter alt å dømme ble han smittet i Liberia.

– Manglet rutiner

Frieden mener at smitten kan skyldes at ansatte hadde på seg for mange lag med beskyttelsesutstyr, mens sykepleiernes kolleger har en helt annen historie.

De mener det knapt fantes noen rutiner for å hindre smitte i de elleve dagene liberieren fikk behandling.

– Sykepleiere måtte bruke sykehusteip til å lukke åpninger i uniformene sine når de fryktet at hals og hode ble utsatt for smitte mens de arbeidet med pasienten, som hadde styrtbrekninger og voldsom diaré, sier Deborah Burger fra sykepleierens fagforbund National Nurses United.

Første gang liberieren oppsøkte sykehuset, ble han sendt hjem, trass i at han fortalte han hadde vært i Liberia. Da han kom tilbake noen dager senere, synlig syk og med høy feber, ble han sittende på et venterom i flere timer sammen med andre pasienter.

Skittentøy

Da han ble innlagt, var det ingen særskilte retningslinjer for hva som skulle gjøres med hans skitne sengetøy og håndklær, ifølge sykepleierne, og heller ingen instrukser om hvordan det skulle gjøres rent etter oppkast og diaré på pasientens rom.

Prøvene av mannen ble sendt gjennom sykehusets tubesystem uten å være skikkelig forseglet, noe som kan ha forurenset hele systemet.

I alt 76 personer overvåkes nå fordi de deltok i behandlingen av mannen.

Varslet naboer

Naboene til den sist diagnostiserte sykepleieren, Amber Vinson (29), fikk onsdag varsel om smitten via tekstmeldinger og lapper på dørmatten fra eieren av leilighetskomplekset der kvinnen bodde.

Den første sykepleieren, Nina Pham (26), fikk diagnosen søndag, og tilstanden ble onsdag beskrevet som «god».

I alt har 4.493 personer dødd i ebolaepidemien, de aller fleste i Liberia, Guinea og Sierra Leone i Vest-Afrika. 8.997 personer er bekreftet smittet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.