- Liberia og Sierra Leone har nesten stoppet helt opp, sier Mats Utas, professor ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.
Det finnes ingen vaksine eller medisin mot ebola, som har krevd over 1550 menneskeliv siden det ble oppdaget i Guinea i mars. Etter flere måneder med aggressive utbrudd truer epidemien også den sårbare økonomien i landene, som de siste årene har opplevd sterk vekst.
I dag ble Nigerias første ebola-dødsfall oppdaget i den viktige oljebyen Port Harcourt.
- Transport fungerer ikke, både nødhjelp og transport til og fra gruver og plantasjer stopper ofte helt opp. Aktiviteten i de store gruvene legges på is når alle utlendingene drar. Det kan være lenge, så det får stor økonomisk påvirkning på eksportmuligheter, sier Utas.
En tredjedel av Sierra Leones vekst ble drevet frem av gruveindustrien i fjor. London Mining og industrikjempen Glencore har hatt planer om å tredoble produksjonen innen ti år, men har justert ned ambisjonene på grunn av ebolakrisen. London Minings aksjer falt med 19 prosent etter at nyheten ble kjent.
Selskapet har nå flyttet flere ansatte ut av Sierra Leone, samtidig som nesten alle internasjonale flyskaper har stoppet flyvninger til landet. Banker i landene har kuttet åpningstidene for å minimere kontakten med kundene.
Sårbare vekstøkonomier
Sierra Leone og Liberia, som er hardest rammet, har hatt økonomisk vekst på henholdsvis 15 og 10 prosent de siste årene. Utas understreker at veksttallene er upålitelige og bygger på usikre tall.
- Den store veksten i Liberia og Sierra Leone kommer av at landene begynte veldig lavt etter mange års krig. Men det at råvarer "låses inne" kommer til å påvirke bnp-veksten i begge de to landene, sier forskeren.
Sjefen for Afrikas utviklingsbank Donald Kaberuka sier at Sierra Leones økonomi risikerer å krympe med fire prosent på grunn av ebolautbruddene. Liberia har også skrudd ned vekstforventningene.
- Inntektene går ned, valutanivåene går ned, markedene fungerer ikke, flyselskaper flyr ikke lenger, prosjekter blir avlyst, forretningsfolk drar. Det er veldig, veldig ødeleggende, uttalte Kaberuka på tirsdag.
Trenger ressurser
Banken bevilger 60 millioner dollar til utstyr og utdanning av helsepersonell for å bekjempe krisen. Leger uten grenser kritiserer regjeringene i landene for å ikke ta trusselen på alvor.
Leger Uten Grenser er for øyeblikket den eneste organisasjonen som behandler mennesker som er rammet av viruset. Sykdommen kan ha en dødelighet på opptil 90 prosent. Organisasjonen advarer om at den ikke har kapasitet til å trappe opp ebola-innsatsen mer.
Internasjonale selskaper har blitt kritisert for å trekke seg ut så kjapt, og true gjenoppbyggingen i landene som nylig har kommet seg ut av tiår med krig. FN kritiserer flyselskapene for å isolere landene enda mer, og gjøre hjelpearbeidet vanskeligere. Norske myndigheter fraråder nå reiser til disse tre landene.
Bønder flykter
I tillegg til at internasjonale selskaper trekker seg ut, får bønder livsgrunnlaget revet vekk når de blir satt i karantene på grunn av mulig smitte. Arbeidere kommer ikke på jobb fordi de ikke vil ta i penger fra noen de mistenker har ebola. I Sierra Leone står landbruket fortsatt for halvparten av økonomien.
- For vanlige mennesker blir alt mye dyrere, og det blir vanskeligere å få tak i ting. Dessuten kan ikke folk jobbe som de vil hvis gruvenæringen og plantasjer stenges, og da har ikke folk samme inntekt, sier Mats Utas.
Det er ventet at krisen kommer til å vare minst seks måneder til før den kommer under kontroll. Det britiske legemiddelselskapet GlaxoSmithKline melder i dag at selskapet skal begynne å teste en mulig ebola-vaksine på mennesker.
Utas tror økonomien kommer til å komme seg på fote igjen når det verste er over.
- Dette er land som holder på å komme seg igjen etter konflikt. De er ganske vant til å takle denne typen katastrofer, sier han.
Les også:
WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola
Forskere leter på ekstreme steder etter nye antibiotika-håp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.