Den kvinnelige helsearbeideren Kaci Hickox ble fredag satt i karantene da hun ankom Newark-flyplassen i New Jersey fra Vest-Afrika. Lørdag kom beskjeden om at hun hadde testet negativt, og samme dag kom kritikken mot de nye reglene, som de amerikanske delstatene New Jersey, New York og Illinois har innført.
Hickox mener behandlingen hun fikk var en overreaksjon, samt preget av kaos:
- Jeg frykter hvordan helsearbeidere vil bli behandlet på flyplasser, når de forteller at de har vært i Vest-Afrika for å kjempe mot ebola. Jeg frykter at de, som meg, vil ankomme og oppleve kaos, frykt og verst av alt, karantene, skriver hun i et åpent brev publisert på nettsiden til avisen Dallas Morning News.
- Ingen tok ansvar
De nye reglene innebærer at helsearbeidere og andre «høyrisikopersoner» som har hatt kontakt med ebolasyke i Liberia, Guinea og Sierra Leone, skal settes i karantene i 21 dager, som er virusets inkubasjonstid. Hickox skriver om sin opplevelse at ingen syntes å ha overordnet ansvar, og at hun ble værende i isolasjon i flere timer uten å få informasjon.
De nye karantenereglene har vakt bekymring blant enkelte helseeksperter og leger, som frykter reglene vil skremme helsearbeidere fra å dra til Vest-Afrika for å bidra i kampen mot ebola i de hardest rammede landene. Samtidig som kritikken kom, opplyste USAs FN-ambassadør Samantha Power at hun reiser til Vest-Afrika. Power ankommer Guinea søndag, og hun vil deretter ta turen til Liberia og Sierra Leone.
- Fordelene ved å ha førstehåndskunnskap om det som skjer i disse landene, veier tyngre enn den tilnærmet ikke-eksisterende risikoen ved å dra dit, forutsatt at jeg tar de rette forholdsreglene, sa Power på en pressekonferanse lørdag.
Nye ebolatester godkjent
Lørdag ble det også kjent at det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA) på rekordtid har godkjent to nye tester for å påvise ebola.
De nye ebolatestene kan påvise ebola ved blod- eller urinprøve, og resultatet er klart i løpet av én time, ifølge BioFire Defense, selskapet som har utviklet testene. I dag tar det til sammenligning mellom 24 og 48 timer å fastslå om noen bærer det dødelige viruset, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
- Vi forstår viktigheten av å raskt kunne identifisere ebola-tilfeller i USA og i utlandet, heter det i en uttalelse fra FDA, som understreker at de jobber tett med selskaper for å kunne øke tilgjengeligheten av godkjente ebolatester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.