Rentene verden rundt har med en del unntak falt i flere år, men selv styringsrenter nær null har ikke klart å få fart på økonomien i mange land. Derfor har stadig flere sentralbanker innført negative styringsrenter.
Den japanske sentralbanken overrasket alle da den tidligere i år innførte negativ rente. Beslutningen ble negativt mottatt i Japan (DN+). I februar kuttet Sveriges sentralbank Riksbanken sin reporente til minus 0,5 prosent fra tidligere minus 0,35 prosent.
Nå har til og med Norges Bank åpnet for negative renter.
Kritikken mot ultralave eller negative renter har tiltatt etter hvert som den ønskede effekten om økt fart i økonomien ser ut til å utebli. Den nær legendariske investoren Jim Rogers gikk i et intervju med CNN Money i februar knallhardt ut mot verdens sentralbanker og advarte om at en finansiell dommedag er rett rundt hjørnet drevet av «hjernetomme» sentralbanksjefer.
Skadelig
Rogers har siden fått følge av stadig flere. Igår føyde Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (73) seg til de skarpe kritikerne.
Schäuble frykter at Den europeiske sentralbanken ECBs lave renter skader både tyske banker og pensjonister og risikerer å undergrave folks støtte til europeisk integrasjon.
- Det er udiskutabelt at kursen man har lagt seg på med lave renter skaper «ekstraordinære problemer» for bankene og hele finanssektoren i Tyskland, sa Schäuble til Reuters tirsdag.
Schäuble sa videre at mulighetene som ligger i både finans- og pengepolitikken i verden for det meste er oppbrukt.
I et debattinnlegg i DN onsdag skriver Trym Riksen i Formuesforvaltning at nullrentens floker må løses i blinde. Da gjelder det å basere investeringsstrategien på tre prinsipper. (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.