Tore Lie-selskapet Otium kaller inn til nytt møte med obligasjonseierne over helgen.
Torsdag sa eierne i et 100 millioner kroner stort obligasjonslån nei til en skisse til løsning til restrukturering av lånet. Det er storbankene Nordea og Handelsbanken, samt eierne av de usikrede obligasjonene som nå bestemmer fremtiden til Tore Lie og boligselskapet Otium.
Dette er ikke første gang eiendomsinvestoren Tore Lie er på konkursens rand. På nittitallet ble han reddet to ganger.
Nytt forslag
Tidlig i juli foreslo Otium å konvertere all usikret gjeld i selskapet, inkludert obligasjonslånet, til usikrede preferanseaksjer til utbytte, men fikk ikke gjennomslag. På det nye møtet vil Otium forsøke å sukre pillen til obligasjonseierne.
Det nye forslaget baserer seg fortsatt på konvertering av gjeld til usikrede preferanseaksjer, men selskapet eier også egne obligasjoner på 50 millioner, som nå foreslås å fordeles ut til obligasjonseiere og slik sett økte beløpet som konverteres til preferanseaksjer, slik at obligasjonseierne får et større beløp preferanseaksjer.
Som alternativ til å ta i mot sin pro rata andel av de 50 millionene, kan obligasjonseierne velge å få 15 prosent av beløpet kontant. I tillegg blir eksisterende aksjer avskrevet med 50 prosent, og de nye preferanseaksjene får fortrinnsrett til å tegne nye aksjer i en fremtidig emisjon.
Det nye obligasjonseiermøtet er satt til 21. juli.
Var milliardær
Frem mot finanskrisen var Otium en av de store aktørene i det norske boligmarkedet, særlig i oljefylket Rogaland. Eiendomsprosjekter ble igangsatt, syndikert ut i samarbeid med banker og hundrevis av millioner ble innkassert av Otium og Tore Lie.
– Nå er jeg milliardær, uttalte Tore Lie til Dagens Næringsliv i 2006.
De neste årene ble gevinstene fra eiendomssatsingen investert i nye prosjekter, som aksjer i finansselskapet Acta og hytteutbyggingsselskapet Favorittbygg. Satsingene endte med hundrevis av millioner kroner i tap. Med en gjeld på 3,5 milliarder kroner ble finanskrisen tøff.
Lie havnet i harde forhandlinger med bankene. En refinansiering kom på plass og de siste årene har Lie og Otium solgt unna eiendommer for milliardbeløp. Men store salg har åpenbart ikke vært nok. I 2013 viste regnskapet i Otium et underskudd på 450 millioner kroner etter skatt.
Likviditeten i Otium-konsernet har de siste årene vært svært stram, og nå er Otium og Lie igjen i store finansielle problemer.
Les også
Tyskland stemte for gresk redningspakke
Se også
Her er en greker som tjener på demonstrasjonene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.