- I Oslo er prisutviklingen kommet ut av kontroll. Vi har lenge advart mot at miksen av lav styringsrente, lavt utbud og sterk etterspørsel vil drive frem pris- og gjeldspiraler i dette markedet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligprisene steg 1,4 prosent i april sammenliknet med mars, korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent. I Oslo steg prisene 2,0 prosent, og har steget 10,5 prosent det siste året, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Les sakene:
- Saft suse!

Sjekk boligprisene der du bor  

Overraskende sterk boligprisvekst  

- Vanskelig å se hva som skal bryte trenden

- Trenden med store regionale forskjeller fortsetter, hvor Oslo og Hamar topper prisveksten. På Sørvestlandet ser vi en noe mer moderat utvikling generelt. I Stavanger ser vi en flat prisutvikling som, sett i sammenheng med utviklingen tidligere i år, indikerer at Stavanger-markedet begynner å stabilisere seg på en ny normal. Det er positivt, mener Geving. 

Han påpeker at det i Oslo-markedet er et skrikende behov for mer boligbygging.

- Utover å styrke tilbudssiden er det vanskelig å se hva som skal bryte trenden i Oslo-markedet. Økonomisk fall med sterkt ledighetsvekst vil kunne stoppe boligprisveksten, men enn så lenge har østlandsområdet fått et økonomisk oppsving som følge av den lave kronekursen, sier Geving.

- Når prisfallet en gang kommer ... kan det bli skikkelig vondt

Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret sier at prisveksten i april er nesten ett prosentpoeng høyere enn deres interne anslag for april, og peker nå mot en samlet prisvekst i år på over fem prosent, regnet som gjennomsnitt i forhold til 2015.

- Vårt anslag på 3,5 prosent ser ut til å bli most skikkelig, sier Senneset.

Noe positivt ved den høye prisveksten ser han likevel:

- Den viser jo at økonomien i mesteparten av Norge går greit, og ikke minst gir den rom for at etablerte familier kan fortsette å ta opp rammelån, som kan brukes i butikkene, til håndverkere som pusser opp boligene våre, og til flere og dyrere feriereiser, helst i Norge, sier Senneset.

Dermed sørger prisveksten for at økonomien vokser mer, og arbeidsledigheten mindre, enn den ville gjort uten denne veksten, mener Senneset.

- Det betyr ikke nødvendigvis at vi bør heie så veldig på boligprisene, for når prisfallet en gang kommer, og det gjør det, også i Oslo, kan det bli skikkelig vondt. Men i et kortsiktig perspektiv vil denne prisveksten redde en del arbeidsplasser, sier Senneset.

- Prisveksten er nok ikke over

 - Dette var overraskende. Etter sterke mars-tall, så jeg for meg en mer moderat vekst i april. Men en sesongjustert boligprisoppgang på 0,6 prosent sesongjustert - det er sterkt. Så nå har vi hatt to sterke måneder på rad, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Han mener dagens boligtall illustrerer hvor ekstremt todelt økonomien i Norge er for øyeblikket:

- Boligprisene stiger kraftig i Oslo-området, mens de faller i Stavanger. Dette viser at folk i store deler av landet ikke er engstelige for egen økonomi. Når flyttestrømmen inn til Oslo er stor og rentene i tillegg er lave, da fortsetter prisene oppover. Vi ser også at folk forventer at prisene skal opp - og da skjer jo nettopp det, sier Bruce.

Sjefanalytikeren tror imidlertid at boligprisene vil roe seg ned etter hvert, siden kraftig prisvekst over lang tid har sendt boligprisene opp på et høyt nivå – spesielt i Oslo-området.

- Men prisveksten er nok ikke over ennå, sier Erik Bruce.

Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener boligprisveksten er sterkere enn ventet. Samtidig ser han et uryddig bilde:

- Oslo er den ekstreme varianten og bidrar sterkt til høy gjennomsnittlig vekst i boligprisoppgangen. I andre områder av landet er det mer avdempet, og i Rogaland faller prisene. Men det finnes ingen raske løsninger som kan endre bildet i Oslo, for her er etterspørselen høyere enn antall boliger for salg – og dermed presses prisene videre oppover, sier Gonsholt Hov.

- Bidrar til å presse prisene opp

- En boom i boligmarkedet på Østlandet trekker opp gjennomsnittet i landet, påpeker samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse.

Dermed justerer Ny Analyse opp prognosene for årsvekst i Norge til 5-7 prosent i 2016.

- Det øvrige Østlandet også noe sterkere enn ventet, vi har justert opp prognosene for året i Oslo og omegn, sier Mamre.

Hun mener tilbakeholdne banker forsterker nedturen på Sør- og Vestlandet.

- Mens utlånslystne banker som konkurrerer om lånekundene i Oslo bidrar til å presse prisene opp, sier Mamre.

Mamre påpeker at tilbudssiden i Oslo økte gjennom april fra rundt 1650 objekter i starten av måneden til nesten 1900 objekter i slutten av april.

- Økningen skyldes flere bruktboliger ute på markedet, det klasiske vårslippet. Men antall nye boliger er faktisk redusert gjennom måneden. Men det er hovedsakelig boliger over 2,5 millioner som står for økningen i objekter, og ikke flere billige førstehjemsboliger, sier Mamre.

Hun mener konkurransen fortsatt vil være hard i kampen om de rimeligere objektene.

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge påpeker at de regionale forskjellene med Oslo og Stavanger som ytterpunkter fortsetter å forsterke seg.

- Den sterke prisutviklingen i Oslo-området gir grunn til bekymring. Vi oppfordrer Oslo og de omliggende kommunene til å ha boligbygging øverst på dagsorden. Det er behov for fortgang i reguleringsprosessene for å få økt tilbudssiden, sier Dreyer.

Les også:
- Boligeiere flest mindre sårbare for et boligprisfall
  Full fart opp til fem mill. dnPlus (DN+)

- Anbefalt fra DNtv:

Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

- Oljefondet alene kan ikke gjøre noe med lønnsnivået i verdens største selskaper
Det er også usikkert om de bør gjøre det, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt. Bare uker etter at Oljefondet stemte for å gi BP-sjef Bob Dudley 164 millioner i lønn, varslet Oljefondets leder Yngve Slyngstad at fondet skal vurdere høye lederlønner.
02:26
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.