Dagen før visning kuppet Ole Jacob Larsen (31) og samboeren Silje-Marie Wegner Lønning (26) leiligheten i Loddefjord, ti minutter utenfor Bergen sentrum.

– Hvis du kommer med et skambud, er det lett å få nei, og du må uansett på fellesvisning. Vi la oss på et fornuftig nivå ut fra hva vi trodde selger ville akseptere, sier Larsen.

Paret var på boligjakt i over et halvt år, før de la om taktikken.

– Vi hadde erfart at prisen fort kunne ende opp rundt 500.000 kroner over prisantydning hvis det ble budrunde, sier Wegner Lønning.

Fireromsleiligheten paret kjøpte ifjor sommer hadde en prisantydning på 2,4 millioner kroner. Etter flere friske budrunder i det brennhete boligmarkedet i Bergen var de fornøyd med at de fikk tilslaget etter et «kuppebud» på 2,65 millioner kroner.

LES OGSÅ: Her kommer det ingen på visning

Kuppforsøk vanligere

Prisene har steget og tempoet i boligsalget har bare fortsatt å tilta, siden de kjøpte sin leilighet.

Og antallet kjøpere som går direkte til selgeren med et bud for å unngå den ordinære budrunden har økt kraftig, viser en fersk en spørreundersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund har utført blant sine medlemmer.

– I Oslo og Akershus oppgir seks av ti at kupping er blitt mye vanligere eller noe vanligere det siste året, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

595 eiendomsmeglere over hele landet har besvart undersøkelsen.

På landsplan oppgir drøyt fire av ti at forsøk på å snappe boligen før visning og budrunde har blitt mye eller noe vanligere. Mandag la finansminister Siv Jensen (Frp) frem nye boliglånsregler. Forkriften er imidlertid stort sett basert på gjeldende retningslinjer, men innebærer likevel en moderat innstramming. – Vi kan ikke se bort fra at noe strammere finansieringskrav kan friste flere til kuppforsøk i håp om å få tilslag på objektet innenfor sin låneramme, sier Geving.

«Avlyst»-dobling på et år

Annonseportalen Finn har undersøkt antall boligannonser med teksten «avlyst».

Totalt for landet var det første fem måneder 2014 en drøy prosent som hadde «avlyst» i teksten, mot drøye to prosent i samme periode i år.

– I Oslo var det to-tre prosent i fjor, mot nærmere seks prosent i år. Vi ser en utvikling hvor antallet annonser med «avlyst» i teksten doblet i årets første fem måneder sammenlignet med samme periode ifjor. Nivået er naturlig nok noe høyere i Oslo hvor det er mer trykk i markedet generelt, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom.

Han presiserer at dette ikke er en registrering av antall solgte boliger før visning,

– Dette er ikke en sikker metode å måle på, men en indikasjon på omfang. Visninger kan være avlyst uten at det fremgår av overskriften og visninger kan være avlyst av andre grunner enn at boligen er solgt, påpeker Høvås.

«Bekrefter kupping»

Geving mener avlysningstallene i Oslo er høye.

– Når antallet avlysninger har blitt doblet det siste året, bekrefter det at kuppingen øker. Og det reelle tallet avlysninger er trolig enda høyere, for meglere markerer ikke alltid visninger som avlyst på Finn. I tillegg til dette kommer alle de tilfellene der potensielle kjøpere prøver å kuppe budrunden, men blir avvist av selger, sier Geving.

Vil forby kupping

For å komme kuppingen til livs har Norges Eiendomsmeglerforbund nylig foreslått nye grep overfor Finansdepartementet og Justisdepartementet.

– Dette er jo kontroversielt, for avtalefriheten står veldig sterkt. Men når man først har valgt å gå offentlig ut og invitert til felles visning burde det være forbudt å selge før akseptfristen, slik at man lukker muligheten for kuppforsøk. For kupping er nettopp med på å skape et voldsomt tidspress og økt risiko for uoverveide avtaler, sier Geving.

Han mener både selger og kjøper løper en betydelig risiko.

– Jeg kan jo forstå at desperate kjøpere som har tapt mange budrunder forsøker å snike i køen, og sikre seg boligen før budrunden. Men kjøper risikerer å ikke få undersøkt boligen godt nok. Kupp før man har sikret seg all relevant informasjon om boligen er ren gamling. Mens selger risikerer blant annet at kjøper ikke har finansieringen i orden, og man kan ende opp med underpris når boligen ikke går på auksjon. Sannsynligvis ville samme kjøper vært med på budrunden over helgen, sier Geving.

Fagdirektør for bolig Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet sier at avtalefriheten i Justisdepartementet står sterkt som prinsipp, og tror derfor dette vil være en lang prosess.

– Men muligheten til å kuppe er jo neppe en interesse som det er behov for å beskytte. Derfor skal vi samarbeide med bransjen om raskest mulig å få mye tydeligere informasjon til selger om hvorfor det å akseptere kuppebud er veldig uklokt og medfører stor risiko for å tape mye penger, sier Bartholdsen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.