Boligprisveksten i de store byene er eksplosiv, ifølge administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren. Opptellingen etter februarsalget i kjedens 72 kontorer rundt i de store byene forteller om et brennhett boligmarked. I Oslo er veksten spesielt sterk.
Gjennomsnittsprisen på en bolig innenfor Ring 3 i Oslo har økt fra 3,9 millioner kroner i februar ifjor til 4,7 millioner kroner i år. Det gir en prisøkning på 20 prosent – på toppen av priser som har vokst i stødig tempo siden finanskrisen.
Politikerne har skylden
– Noe av årsaken er selvfølgelig hva slags boliger vi har solgt, men vi opplever jo et voldsomt press i storbyene. Antall omsetninger i Oslo har økt med nær 60 prosent i år i forhold til ifjor, og Bergen kan vise til en vekst på 43 prosent. Det høye volumet viser at det er enorm aktivitet og svært mange kjøpere som slåss om boligene som legges ut. Det er ingen som er tjent med denne boligprisveksten, sier Meier.
Hun er bekymret for at politikerne gjør det for vanskelig for boligbyggerne å få satt i gang prosjekter, slik at prisutviklingen fortsetter i hurtigtogstempo.
– Vi er redd prisutviklingen vil vedvare med mindre politikerne nå våkner. Befolkningsmønsteret endres og urbaniseringen er kommet for å bli. Vi liker at kommunalminister Jan Tore Sanner foreslår lemping på krav for utleieboliger. Dette vil gi noe større tilgang på boliger, men dette er på ingen måte nok. Det må lempes på kravene for nybygg, slik at det igjen kan bli lønnsomt å bygge nytt. I tillegg må man tenke mer helhetlig på tvers av kommunegrenser, sier Meier, som sier hun blir helt fortvilet over at det ikke gjøres noe.
– Det haster med å komme i gang. Vi ser at boligkjøperne har mye penger mellom hendene nå. Så lenge tilbudet er lavere enn etterspørselen, kommer prisene bare til å vokse. Dette snur ikke i mars eller april, så våkn opp kjære politikere, ber Meier.
– Eiendomsmeglere tjener jo mer penger jo høyere prisene er. Hvorfor er du så bekymret for prisene?
– Vi skal ikke være kortsiktig kyniske her. På lang sikt er det uheldig med et boligmarked som ikke er i balanse. Det kan skape bobler, og gjør det vanskelig for både dem som er i boligmarkedet og dem som skal inn i boligmarkedet. Det beste er et boligmarked i jevn utvikling, sier Meier.
Alt over prisantydning
Ikke siden rekordåret 2007 har det vært en sterkere prisutvikling i månedene rundt årsskiftet. DN skrev i forrige uke om DNB Eiendom og Eiendomsmegler 1 som kunne melde at åtte av ti boliger er blitt solgt over prisantydning så langt i februar. I Oslo ble alle leiligheter DNB la ut for salg, solgt over takst, ifølge administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.
– Februar fortsetter der januar slapp. Det er full fart i markedet, spesielt i de to største byene, Oslo og Bergen, sa Halvorsen.
Boliggiganten Obos’ tall for februar bekrefter et boligmarked i frisk galopp. Februartallene viser en prisvekst på 2,5 prosent i forhold til januar. Det betyr at prisene er hele 17,8 prosent høyere enn i februar 2014.
– Det er en svært kraftig prisvekst. Vi hadde jo forventet fortsatt prisvekst utover vinteren, men det var litt kraftigere enn ventet i februar, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos og legger til:
– Vi har tidligere sagt at det er positivt både for boligkjøperne og for samfunnet hvis vi har en boligprisvekst som følger konsumprisindeksen, men dette er mye.
Tror på justering
Pettersen tror prisene vil justere seg utover våren.
Onsdag legges den offisielle prisstatistikken for bruktboligmarkedet i februar frem av Eiendom Norge. I januar steg prisene med 2,9 prosent sammenlignet med desember ifjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.