Inneklemt blant høyblokker, Trosterud senter og E6-en i Groruddalen i øst Oslo ligger tre mål tomt med to bolighus tilhørende Bjarne Johan Halvorsen og hans kone. Halvorsen er vokst opp i det eldste huset på eiendommen der hans datter nå bor, og bygde selv i hagen til foreldrene på 80-tallet etter et kortvarig opphold på Grünerløkka.
– Det var min oldefar som kjøpte eiendommen i 1896–97 en gang og han som bygde huset. Her har familien min på farssiden bodd siden, sier Halvorsen.
Han husker selv en oppvekst med kuer og kalver som gresset der det i dag står høyblokker og kjøpesenter. Den gang det var en god dagsmarsj til nærmeste landhandel på Hellerud og lite offentlig kommunikasjon å snakke om. På 60-tallet begynte Oslo kommune å ekspropriere det som var av private tomter i området for å bygge boliger til en stadig voksende befolkning, men noen få fikk beholde eiendommene sine.
– Vi var blant de heldige som fikk beholde vår, sier Halvorsen som deretter levde på en byggeplass gjennom store deler av 60- og 70-tallet.
Men familien var slett ikke bare negativ til den nye bebyggelsen som reiste seg rundt dem på alle kanter.
– Nei, nei, vi så vel det positive i det. For her var det ikke offentlig vann og kloakk, her var det utedo frem til 1966–67. Det var som fatter’n sa, vi kan ikke regne med å bli boende helt alene når vi bor midt i Oslo, sier Halvorsen.
«Vanskelig å prissette»
Da han og kona skulle bygge seg hus på begynnelsen av 80-tallet, ble det naturlig å bygge i hagen til foreldrene. Familien Halvorsen har holdt skansen mellom høyblokker og motorvei i snart 50 år, men nå er tiden kommet for å selge familieeiendommen og flytte til noe mer lettstelt. Et langt liv som rørlegger har ført med seg både vond rygg og vonde knær.
Det er eiendomsmeglerfullmektig Herman Langtind i DNB Eiendom, i samråd med selgerne, som har satt en pris på 30 millioner kroner på eiendommen.
– Det er jo et objekt som åpenbart er vanskelig å prissette for det er lite sammenligningsgrunnlag å vise til, men det ble vist interesse lenge før eiendommen ble lagt på nett, sier Langtind.
Langt under snittpris
Grunnen til at han mener de tre målene på Oslos østkant kan selges for 30 millioner kroner er muligheten for blokker og høyhus i henhold til reguleringsplanen, selv om det ikke foreligger noen detaljregulering på tomten.
Men ifølge Langtind har kommunen oppgitt en maksimal utnyttelsesgrad på eiendommen på 0,5, hvilket betyr at opptil halve tomtens areal kan bygges ut.
– Hvis noen ser potensialet og sammenhengen med reguleringsplanen, så bør det være mulig å få til noe, sier Langtind.
Bydel Alna der Trosterud ligger har det siste året hatt en prisvekst på 12,9 prosent, mot 13,4 prosent for Oslo under ett, ifølge kvartalsstatistikken til Eiendom Norge. I juni lå kvadratmeterprisene i dette området i overkant av 45.500 kroner i snitt, et stykke unna Frogner som det aller dyreste der kvadratmeterprisen var 78.300 kroner samme måned. Snittet for Oslo var 63.100 kroner.
Attraktiv for utbyggere
Ifølge eiendomsmegleren har det vært god respons på annonsen, selv om ingen foreløpig har kommet med et bud som selger har akseptert. Blant dem som har lagt inn bud på eiendommen, men ikke fått napp, er Neptune Properties.
– Prisantydningen virker noe frisk etter vårt syn, sier administrerende direktør Tore Økseter i Neptune.
Han bekrefter imidlertid at det er en attraktiv tomt for utbyggere.
– Ved å utvikle og bygge tidsriktige og energieffektive boliger på tomter som denne, benyttes Oslos tomteområder på en god og effektiv måte slik at flere mennesker får muligheten til å bo sentralt, sier Økseter. Neptune har to prosjekter under oppføring i området, nær Lutvann, med totalt 75 leiligheter, der kun to enheter står igjen.
– Dette viser at det er behov for nye boliger i området, sier Økseter.
Les også:
- Dette er jokeren som kan gi boligprisfall
- Dette er jo helt sprøtt. Jeg skjønner ingenting
Fire av ti kjøpere flytter ikke inn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.