- Salgsstart var for bare litt over to uker siden, og vi har allerede solgt to av de dyreste husene, sier eiendomsmegler Kjetil Eriksson i Sem og Johnsen Eiendomsmegling til DN.

Eriksson er megler i et boligprosjekt som omfatter fem nye rekkehus midt på Grünerløkka i Oslo.

Husene skal være på 103 til 119 kvadrameter fordelt over tre etasjer, alle med terasse. Boligene skal inneholde tre soverom, stue, kjøkken og bad. Prisene ligger på mellom 7,59 til 8,69 millioner kroner. (Se bildeserie nederst i artikkelen)

Ifølge Eriksson har det vært stor interesse for prosjektet, som skal stå ferdig midten av 2016.

- Etterspørselen etter hus sentralt i byen er generelt god. Problemet for kjøpegruppen er at det er vanskelig å oppdrive hus, rekkehus eller tomannsboliger med så sentral beliggenhet, sier han.

De som ønsker slike objekter så sentrumsnært er gjerne unge voksne som ønsker en familiebolig, men som ikke vil flytte ut av byen, mener Eriksson.

- Denne kjøpegruppen er sterkt voksende, understreker han.

Salget av «småhus» faller

Denne uken kom det nye tall som viser god aktivitet i nyboligmarkedet gjennom hele året.

Hittil i år er det solgt 18 prosent flere nye boliger enn ved samme tidpunkt ifjor. I tillegg er det igangsatt 21 prosent flere boliger hittil i år, sammenlignet med samme periode ifjor.

Ser man på «småhus» har imidlertid salget hittil i år falt med to prosent, sammenlignet med fjoråret.

I tillegg har igangsettingen av «småhus» har falt med seks prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode ifjor.

Stor utfordring i Oslo

Aktiviteten er størst i Oslo og Akershus. I Akerhus har både igangsettingen og salget det siste året økt betydelig. Her har det blitt solgt 56 prosent flere boliger hittil i år, sammenlignet med samme periode ifjor. Igangsettingen av boliger i Akershus har økt med 110 prosent fra januar til nå, sammenlignet med samme periode i 2014.

Dette mener administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er positivt, men det er likevel ikke nok til å dempe den kraftige etterspørselsveksten i Oslo.

- Hvis vi ser forholdet mellom Oslo og Akershus, så er det fortsatt et kraftig underskudd. Man har ikke klart å komme opp på et høyt nok nivå ennå, sier han under fremleggelsen av boligstatistikken mandag.

Jæger peker på markedet i hovedstaden som et problem.

- Den store utfordringen vil ligge i Oslo, understreker han.

Kommunen vil bevare

Eiendomsmegler Eriksson ser ikke bort i fra at det ville vært mer lønnsomt å bygge blokkleiligheter på tomten det nå blir bygget rekkehus.

- Det er selvfølgelig lønnsomt å bygge så mye som mulig på en tomt. I dette tilfellet vil ikke kommunen gi tillatelse til blokkbebyggelse, da omkringliggende eiendommer er små trehus, sier han.

Eriksson viser til at kommunen og byantikvaren er opptatt av å bevare bebyggelsen. Derfor bygges husene i tre, som en moderne utgave av de gamle tregårdene. Samtidig har målet vært å bygge praktiske og funksjonelle hus.

- Det er nettopp lønnsomheten i å bygge så mye som mulig på en tomt som gjør dette prosjektet så spesielt og unikt, sier megleren.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet

DNB Markets: Tre grunner til at boligprisene faller neste år

Dette boligmarkedet snudde i år: - Det har gått superbra

Se DNTV: Britene gleder seg over billige norske juletrær

Britene gleder seg over billige norske juletrær
Akkurat nå er ett britisk pund verdt rundt 13 norske kroner. Det begeistrer briter, som har Norge som en av hovedlevrandørene av juletrær.
01:13
Publisert: