DN har tidligere omtalt tvisten mellom gårdeier Stein Erik Bjørningstad Bjørni (84) og de to eierne bak foretaket Frogner Boligutleie, Tommy Andre Nordengen (43) og Jørgen Skogli (41). Bjørni har forsøkt å få leietagerne ut av bygården på Frogner etter at de bygde om to leiligheter til 21 hybler. «Retten er kommet til at det ikke foreligger vesentlig mislighold, og dermed at det ikke var grunnlag for heving» skriver dommeren i den ferske tingrettsdommen.
– Både klienten og jeg er uenige i rettens premisser. Vi er til de grader overrasket over resultatet, sier Bjørnis advokat Leif Thore Lian om dommen.
Det er foreløpig ikke tatt stilling til om dommen blir anket.
God butikk
Nordengen og Skogli mener på sin side at betingelsene i leieavtalen er overholdt, og at det ikke var grunnlag for å gå til retten å kreve heving.
– Frogner Boligutleie er fornøyd med tingrettens konklusjon. Dommen er klar, og Frogner Boligutleie tilkjennes fulle omkostninger. Vi håper saken kan avsluttes med dette, slik at begge parter nå kan bruke tiden på sin forretningsdrift, sier deres advokat Knut Helge Hurum i Hjort på vegne av sine klienter. Frogner Boligutleie hadde ifjor inntekter på opp mot to millioner kroner fra de 21 hyblene i Thomas Heftyes gate som de leier av Bjørni for rundt 480.000 i året.
Uenighet om oppussing
Nordengen og Skogli inngikk i 2010 en avtale om å leie tredje etasje i bygården. Den besto av to store leiligheter der det i flere år ble drevet «pensjonat» i form av utleie av 16 rom som delte kjøkken og bad. Kort tid etter avtaleinngåelsen fikk Bjørni et slag som ifølge familien gjorde ham helsemessig svekket.
Året etter inngikk leietagerne en avtale med Bjørni om å pusse opp. Etter oppussingen besto de to leilighetene av 21 separate hybler.
– Bjørni har aldri godkjent dette og er aldri blitt forespurt, sa advokat Lian under rettssaken i oktober. Nordengen og Skogli mener på sin side at Bjørni var innforstått med utfallet av oppussingen.
Ville kjøpe gården
Senvinteren 2013 tok sønnen Stein Erik Bjørni (57) over oppfølgingen av utleievirksomheten. Det skjedde etter at det dukket opp et brev som viste at Nordengen og Skogli hadde tinglyst en urådighetserklæring på gården som gjorde at faren ikke lenger kunne disponere den som han ville.
Forklaringen var at faren i 2011 hadde undertegnet en opsjonsavtale som ga Frogner Boligutleie rett til å kjøpe gården for 25 millioner kroner, godt under anslått markedsverdi på 60 millioner kroner. Avtalen løp i 25 år og det var ingen regulering av kjøpesum.
– Det kom som et sjokk. Far nektet ethvert kjennskap til dette, forklarte Bjørni retten.
Han mener den aldrende og svaksynte faren ble lurt til å undertegne på et papir i forbindelse med at oppussingsavtalene ble inngått i 2011. Opsjonsavtalen var datert 2011, men Nordengen og Skogli tinglyste den ikke før i februar 2013.
Forholdet til leietagerne kjølnet betraktelig etter at opsjonsavtalen kom frem i lyset og Bjørni senior gikk til sak mot Frogner Boligutleie for å få den kjent ugyldig. Nordengen og Skogli avviste at de hadde ført den gamle mannen bak lyset og viste til at Bjørni selv hadde gjort endringer i oppussingsavtalene som ble inngått i 2011.
Asker og Bærum tingrett kom i desember 2013 frem til at opsjonsavtalen var «urimelig» og kjente kjøpet ugyldig, men at det ikke «i tilstrekkelig grad er sannsynliggjort at Bjørni er forledet».
Opsjonsavtalen var ikke tema i Oslo tingrett, kun leieforholdet. Bjørni har siden april 2013 forsøkt å få leietagerne ut av gården ettersom han mener det foreligger flere brudd på leiekontrakten, men fikk ikke medhold i at avtalen er misligholdt. I stedet må han dekke Nordengen og Skoglis sakskostnader på 840.000 kroner, mens de to har fått rettens medhold i at de kan leie tredje etasjen frem til avtalen utløper i 2025.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.